Options
Antiоksidantų likоpenо ir santоkvinо įtaka vištų dedeklių prоduktyvumui bei kiaušinių kоkybei, naudоjant jų lesaluоse saulėgrąžų aliejų
Baranovienė, Diana |
Racevičiūtė Stupelienė, Asta |
Januškevičius, Algirdas | Recenzentas / Reviewer |
Šimkienė, Aldona | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Drūlia, Vytautas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Kauzonienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Juškienė, Violeta | Komisijos narys / Committee Member |
Miceikienė, Ilona Teodora | Komisijos narys / Committee Member |
Černauskienė, Janina | Komisijos narys / Committee Member |
Gružauskas, Romas | Komisijos narys / Committee Member |
Juozaitienė, Vida | Komisijos narys / Committee Member |
Todėl mano darbo tikslas ištirti antioksidantų likopeno ir santokvino įtaką dėsliųjų vištų produktyvumui ir kiaušinių kokybei, naudojant jų lesaluose saulėgrąžų aliejų. Siekiant darbo tikslo įgyvendinimo iškelti šie uždaviniai: 1. Nustatyti antioksidantų likopeno ir santokvino įtaką vištų dedeklių dėslumui, lesalų sąnaudoms ir išsaugojimui, naudojant jų lesaluose saulėgrąžų aliejų. 2. Nustatyti antioksidantų likopeno ir santokvino įtaką kiaušinių kokybiniams parametrams, naudojant jų lesaluose saulėgrąžų aliejų. 3. Nustatyti antioksidantų likopeno ir santokvino įtaką jusliniams kiaušinių rodikliams, naudojant jų lesaluose saulėgrąžų aliejų. Išvados: 1. Vištų kūno masė atitiko linijų derinio Lohmann Brown auginimo rekomendacijas. 2. Antioksidantų likopeno ir santokvino įtakoje vidutinis kiaušinių svoris per visą bandymo laikotarpį tiriamųjų grupių vištų buvo 3-1 proc. didesnis, palyginti su kontroline grupe (p>0,05). 3. Per visą bandymo laikotarpį kiaušinių dėjimo intensyvumas tiriamosiose grupėse padidėjo 8-4 proc., o vištų dėslumas 6-5 proc., palyginti su kontroline grupe (p>0,05). 4. Per visą bandymo periodą, t. y. 31-38 vištų amžiaus savaites, kiaušinio svoris tiriamosiose grupėse liko didesnis 5-1 proc., lukšto stiprumas II tiriamojoje grupėje padidėjo 9 proc., o I tiriamojoje grupėje sumažėjo 1 proc., bet baltymo aukštis padidėjo 1 proc., Hafo vienetas 2 proc., palyginti su kontroline grupe (p>0,05). Lukšto svoris ir storis tiriamosiose grupėse padidėjo, tačiau statistikai patikimų skirtumų nenustatyta. 5. Cholesterolio kiekis kiaušinio trynyje likopeno įtakoje 6 proc. (p>0,05), o santokvino įtakoje 11 proc. (p<0,05) sumažėjo, lyginant su kontroline grupe. 6. Likopeno ir santokvino įtakoje malondialdehido kiekis tiek tiriamųjų grupių tiek ir kontrolinės grupės šviežiuose kiaušiniuose buvo vienodas (p>0,05). Po 28 dienų sandėliavimo kiaušinių trynyje I tiriamosios grupės kiaušiniuose buvo 0,38 mol/kg, o II tiriamosios grupės -0,16 mol/kg mažesnis, palyginti su kontroline grupe (p<0,05). 7. Likopenas, santokvinas ir saulėgrąžų aliejus reikšmingos įtakos neturėjo, tiek šviežių, tiek laikytų 28 dienas kiaušinių juslinėms ir tekstūrinėms savybėms, išskyrus trynio spalvos intensyvumui (p<0,05).
Objectives: This trial were to determinate of effects of antioxidants lycopene and ethoxyquin influence of laying hens production, feed conversion, mortality hens, egg production and egg quality supplement in their feeds sunflower oil. Materials and methods: 30 weeks old Lohman Brown laying hens assigned to three group to one of three diets: control hens were taken commercial feed with sunflower oil, first trial group hens were taken commercial feed + sunflower oil + lycopene (0.5g/kg), second trial (P>0.05). Feeding 125 g per day with granulated mixed feed. Laying hens was keeping in individual cages at like feeding, drinking and keeping condition. The trial consisted 56 day. Results and conclusions of the study: The addition lycopene and ethoxyquin to the feed of laying hens increased eggs production at 4-8% (5-6 eggs from one hen) than hens control group (P>0.05), but feed conversion were increased 4% than hens control group (P>0.05). Cholesterol content in eggs decreased 6% in group with lycopene (P>0.05) and 11% in group with ethoxyquin (P>0.05). Haugh unit increase 2% than it eggs hens control group (P>0.05).