Burokėlių maistingumo kitimas priklausomai nuo tręšimo ir laikymo
Utaravičiūtė, Deimantė |
Černauskienė, Janina |
Baltušnikienė, Aldona | |
Darbo tikslas: nustatyti skirtingų trąšų įtaką maistingųjų medžiagų bei nitratų kaupimuisi raudonųjų burokėlių šakniavaisiuose. Nustatyti burokėlių maisto medžiagų kitimą priklausomai nuo sandėliavimo trukmės. Magistro darbas 2008-2011 m. atliktas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvūnų mitybos katedros, LŽI Agrocheminių tyrimų laboratorijoje. Tyrimo metu, išanalizavus šaltinių duomenis ir atlikus savus turimus, buvo nustatyta: 1. Tręšiant burokėlius vienanarėmis trąšomis amonio salietra su paprastu superfosfatu derlius padidėja iki 76 proc.(P<0,01). Geriausia standartinio derliaus išeiga gauta burokėlius tręšiant nutrifolo rudo - nutriboro N30 trąšų deriniu. 2. Daugiausiai sausųjų medžiagų sukaupė burokėliai, tręšti N90P120K180 su kalcio salietra ir azotu N15 – 13,8 proc. (P<0,05). Mažiausiai (12,2 proc.) sausųjų medžiagų sukaupė N90P120K180 su nitrofolu rudu + nutroboru tręšti burokėliai. 3. Mažiausiai cukraus nustatyta kalcio salietra - N15 tręštuose burokėliuose, o daugiausia – 11,1 proc. – N90P120K180 su nitraboru tręštose daržovėse, t.y. 13,6 proc. daugiau nei tręštuose kalcio salietra. 4. Daugiausiai nitratų nustatyta burokėliuose, kurie kartu su foninėmis trąšomis buvo tręšti kalcio salietra - N10 1474 mg/100g (P<0,05). Kalcio salietra ir azotu N15 papildomai tręšti burokėliai nitratų sukaupė mažiausiai – 924 mg/100 g (P<0,05). Burokėlių sandėliavimo eigoje atlikus jų sudėties tyrimus po vieno, trijų ir penkių mėnesių gauti rezultatai leidžia daryti šias išvadas: 1. Didžiausias sausųjų medžiagų kiekis po penkių sandėliavimo mėnesių nustatytas „Bordo“ veislės burokėliuose – 14,3 g/100 g (P<0,05), t.y. 19,3 proc. daugiau, nei po vieno laikymo mėnesio. Mažiausiai per tą patį laikotarpį sausųjų medžiagų sukaupė - „Ilgiai“ veislės burokėliai – 12,5 g/100g (P<0,05). 2. Didžiausias cukraus kiekio sumažėjimas penkis sandėliavimo mėnesius nustatytas „Ilgiai" veislės burokėliuose - 46,37 proc. Mažiausiais – „Bordo“ veislės burokėliuose – 44,6 proc. 3. Didžiausi vitamino C nuostoliai po penkių sandėliavimo mėnesių nustatyti „Ilgiai“ veislės burokėliuose – 46,9 proc., mažiausi (44,7 proc.) – „Kamuoliai“ veislės burokėliuose (P<0,05). 4. Didžiausias nitratų kiekio sumažėjimas burokėliuose laikymo metu nustatytas „Kamuoliai“ veislės burokėliuose - 10,1 proc. Mažiausias - „Bordo“ – 9,3 proc. 5. Bandymo metu daugiausiai kalio sukaupė „Bordo“ veislės burokėliai – 2,1 proc. daugiau, lyginant su rezultatais, gautais po vieno sandėliavimo mėnesio. Po 5 bandymo mėnesių mažiausiai kalio sukaupė „Ilgiai“ veislės burokėliai – 1,9 proc. 5. Daugiausiai natrio sukaupė „Ilgiai“ veislės burokėliai – 2,9 proc., tuo tarpu mažiausiai – „Bordo“ veislės burokėliai – 2,5 proc.
The objective of this master thesis is to determine how: - different fertilizers affect concentration of nutrients and nitrates in red beetroots; - storage length affects concentration of nutriens. This master thesis in 2008-2011 was written in Lithuanian university of health sciences, Animal nutrition cathedral, Lithuanian Institute of Agriculture‘s Agrochemical research laboratory. Analysis of literature sources and self-completed experiments showed the following results: 1. Fertilizing beetroots with monomial fertilizer – ammonium nitrate with basic superphosphate, harvest increased up to 76% (P<0.01). The best standart harvest output was achieved by combining “Nutrifol brown” and “Nutribol N30” fertilizers. 2. Maximum dry matter accumulated in beetroots, fertilized with combination of N90P120K180, calcium nitrate and nitrogen N15 – 13.8% (P<0.05). Minimum (12.2%) dry matter accumulated in beetroots, fertilized with combination N90P120K180, “Nutrifol brown” and “Nutribol N30”. 3. Minimum level of sugar (9.5 g/100 g) was estimated in beetroots fertilized with F and calcium nitrate, maximum – 11.1% - in beetroots fertilized with N90P120K180 and “Nitrabor” exceeding the combination of F and calcium nitrate by 13.6%. 4. Maximum of nitrates was estimated in beetroots, which in addition to main fertilizers were augmented with calcium nitrate – N10 1474 mg/100 g. (P<0.05). Examining composition of beetroots after one, three, five months of storage showed the following results: 1. Maximum amount of dry matter was estimated in „Bordo“ beetroot variety – 14.3 g/100 g (P<0.05) – 19.3% more than after one month of storage. Minimum amount of dry matter accumulated in „Ilgiai“ variety – 12.5 g/100 g (P<0.05). 2. Maximum decrease of sugar level after five months was estimated in „Ilgiai“ variety – 46.37%, minimum – in „Bordo“ variety – 44.6% (P<0.05). 3. Maximum decrease of vitamin C after five months was estimated in „Ilgiai“ variety – 46.9 %, minimum (44.7%) – in „Kamuoliai“ variety. 4. Maximum nitrate level decrease during the storage period was estimated in „Kamuoliai“ variety – 10.1%, minimum – in „Bordo“ variety – 9.3%. 5. During the experiment maximum amount of potassium accumulated in „Bordo“ variety – 2.1% more compared to results after one month of storage. After 5 months minimum amount of potassium accumulated in „Ilgiai“ variety – 1.9%. 6. Maximum sodium accumulated in „Ilgiai“ variety – 2.9%, whereas the „Bordo“ only 2.5 %