Iš pieno išskirtų Lactococcus lactis padermių antibakterinis aktyvumas prieš Listeria monocytogenes ATCC 7644
Nairanauskaitė, Gema |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Mozūraitė, Ramunė | Komisijos narys / Committee Member |
Dėl neigiamo žarnyno infekcinių ligų poveikio žmogaus sveikatai, maisto produktų užkrėstumas patogeninėmis bakterijomis yra svarbi visuomenės sveikatos problema visame pasaulyje. Dėl L. monocytogenes bakterijų gebėjimo išgyventi bei daugintis esant ir žemai temperatūrai, šios bakterijos yra dažna problema pieno pramonėje. Tarp pieno rūgšties bakterijų grupių, Lactococcus lactis padermės pieno pramonėje dažnai naudojamos kaip pradinės kultūros bei alternatyva ne tik sintetiniams maisto priedams, bet ir kaip bakterijų kultūros gerinančios maisto produktų juslines savybes bei produktų mikrobiologinę saugą. Šiame darbe buvo įvertintas 10 L. lactis padermių antibakterinis aktyvumas prieš Listeria monocytogenes ATCC 7644 bakterijas agaro užliejimo metodu, taškavimo ant agaro metodu bei L. lactis padermių antibakterinis aktyvumas įvertintas realioje maisto matricoje (UAT piene). Tyrime naudotos L. lactis padermės išskirtos iš žalio karvių ir ožkų pieno bei rauginto karvių pieno. Tyrimo rezultatai parodė, kad agaro užliejimo metodas nėra tinkamas nustatyti L. lactis padermių antibakteriniam aktyvumui prieš L. monocytogenes ATCC 7644 bakterijas. Tyrimas parodė, kad įvertinus tirtų L. lactis padermių antibakterinį aktyvumą prieš L. monocytogenes ATCC 7644 bakterijas taškavimo ant agaro metodu, visos L. lactis padermės pasižymi mažu antibakteriniu aktyvumu. Lyginant tirtas L. lactis padermes tarpusavyje, mažiausiu antibakteriniu aktyvumu prieš L. monocytogenes ATCC 7644 bakterijas pasižymėjo, iš žalio karvės pieno išskirta L. lactis padermė Nr. 36 (slopinimo zona 6,75 mm). Didžiausiu antibakteriniu aktyvumu prieš L. monocytogenes ATCC 7644 bakterijas pasižymėjo iš žalio ožkų pieno išskirta L. lactis padermė Nr. 19 (slopinimo zona 12,25 mm) ir iš žalio karvės pieno išskirta L. lactis padermė Nr. 34 (slopinimo zona 12,65 mm). Įvertinus L. lactis padermių (Nr. 16,19, 32, 33 ir 34) aktyvumą prieš L. monocytogenes ATCC 7644 bakterijas realioje maisto matricoje (UAT piene), per visą 72 val. tyrimo laikotarpį, didžiausią poveikį listerijų skaičiui, lyginat su kontroliniu mėginiu, turėjo iš žalio karvės pieno išskirta Nr. 16 L. lactis padermė. Listerijų skaičius po 24 ir 48 val. buvo mažesnis 1,89 ir 4,83 log10 ksv/ml, lyginant su kontroliniu mėginiu, o po 72 val. piene iš viso nebuvo aptikta L. monocytogenes ATCC 7644 bakterijų. Mažiausiu antibakteriniu aktyvumu pasižymėjo L. lactis padermė Nr. 19 išskirta iš žalio ožkų pieno, kuri po 72 val. listerijų skaičių pieno mėginyje sumažino 1,48 log10 ksv/ml, lyginant su kontroliniu mėginiu. Iš žalio karvių ir ožkų pieno išskirtos L. lactis padermės gali būti perspektyvios kandidatės, naudojant jas kaip natūralius priedus, kontroliuojant L. monocytogenes bakterijas pieno pramonėje.
Due to the negative impact of intestinal infectious diseases on human health, the contamination of foods with pathogenic bacteria is an important public health problem in the whole world. L. monocytogenes bacteria are a common problem in the dairy industry for its ability to survive and multiply at low temperatures. Among the groups of lactic acid bacteria, Lactococcus lactis strains in the dairy industry are often used as starting cultures and as an alternative not only to synthetic food additives, but also as bacterial cultures to improve the organoleptic characteristics of foods and the microbiological safety of the product. In this work, the antibacterial activity of 10 L. lactis strains against Listeria monocytogenes ATCC 7644 was evaluated by agar overlay method, agar spot method and the antibacterial activity of L. lactis strains in real food matrix (UHT milk). The L. lactis strains used in the study were isolated from raw cow's and goat's milk and fermented cow's milk. The results of the study showed, that the agar overlay method is not suitable for determining the antibacterial activity of L. lactis strains against L. monocytogenes ATCC 7644 bacteria. The study showed that after evaluating the antibacterial activity of the studied L. lactis strains against L. monocytogenes ATCC 7644 bacteria by the agar spotting method, all L. lactis strains have low antibacterial activity. Comparing the studied L. lactis strains with each other, the lowest antibacterial activity against L. monocytogenes ATCC 7644 was shown by in L. lactis strain No. 36 (inhibition zone 6,75 mm) isolated from raw cow's milk. The highest antibacterial activity against L. monocytogenes ATCC 7644 bacteria was revealed by L. lactis strain No. 19 (inhibition zone 12.25 mm) isolated from raw goat's milk and L. lactis strain No. 34 (inhibition zone 12.65 mm) isolated from raw cow 's milk. After evaluating the activity of L. lactis strains (No. 16,19, 32, 33 and 34) against L. monocytogenes ATCC 7644 bacteria in real food matrix (UHT milk), the greatest effect on the number of listeria compared to the control sample was shown by No. 16 strain of L. lactis isolated from raw cow 's milk during 72 h period. Number of listeria compared to the control after 24 and 48 h. was lower at 1.89 and 4.83 log10 cfu/ml, and after 72 h. L. monocytogenes ATCC 7644 was not detected in milk. The lowest antibacterial activity was shown by L. lactis strain No.19 isolated from raw goat's milk, which after 72 h. the number of listeria compared to the control in the milk sample reduced by 1.48 log10 cfu/ml. L. lactis strains isolated from raw cow's and goat's milk can be viable candidates, using them as natural additives to control L. monocytogenes bacteria in the dairy industry.