Pieninio tipo galvijų nagų ligų ir produktyvumo ryšio įvertinimas
Naglytė, Indrė |
Recenzentas / Reviewer |
Šlubavimas – tai skausminga ir gyvūnų gerovę pažeidžianti būklė. Mokslinio darbo tikslas: įvertinti pieninio tipo galvijų nagų ligų ir produktyvumo ryšį, pasitelkiant bandos valdymo sistemos duomenis. Mokslinis tyrimas buvo atliekamas 2024 metais nuo balandžio mėn. iki rugpjūčio mėn. pieninių galvijų X ūkyje. Ūkyje laikoma iš viso pieninių galvijų 1556, tyrimo metu 648 karvės buvo melžiamos. Analizei naudota bandos valdymo sistema „De Laval DelPro FarmManager 6.13“. Duomenys rinkti statistinei analizei : vidutinis individualios karvės primilžis, galvijo duomenys. Iš Všį „Pieno tyrimai“ buvo gauti laktozės, baltymų, riebalų ir somatinių ląstelių skaičiaus (SLS) rezultatai. Duomenys rinkti du kartus: karvei pasireiškus klinikiniams požymiams ir praėjus 4 savaitėms po gydymo. Pieno R:B santykis gautas riebalų kiekį padalinus iš baltymų kiekio. Tyrimui buvo atrinktos karvės, kurioms kasdieninės apžiūros metu nustatytas šlubavimas, bent 3 savaites iki tyrimo nebuvo nustatyta jokių ligų ir nebuvo paskirtas veterinarinis gydymas. Atlikus analizę nustatyta, kad labiausiai nagų ligoms imlios 2–3 laktacijos karvės. Dažniausiai fiksuotos ligos: pado opa ir Mortellaro liga. Pieno kiekis statistiškai reikšmingai krito pasireiškus nagų ligų simptomams – 12,31kg/d (p < 0,001). Vertinant pieno primilžio kritimą atskirų ligų atvejais, visų ligų metu pieno kiekis mažėjo, tačiau didžiausias kritimas fiksuotas tarpupirščio puvinio metu (p < 0,05). Pasireiškus nagų ligoms, laktozės sumažėjo 0,92 proc. (p < 0,05), baltymai 0,68 proc. (p < 0,001). Analizuojant skirtingų ligų atvejais, laktozės ir baltymų atžvilgiu, rodiklių pokyčiai buvo statistiškai reikšmingi (p < 0,05). Tiriant riebalų kiekio pokytį, nenustatyta statistiškai reikšmingų pokyčių. R:B santykio analizė parodė, kad sergant nagų ligomis, R:B santykis kinta statistiškai reikšmingai (p < 0,001), R:B santykis 0,31 (±0,05) didesnis nustačius nagų ligas. SLS pokytis parodė stiprų statistinį reikšmingumą (p < 0,001) pasireiškus nagų ligoms, tai reiškia, kad pasireiškus nagų ligoms, SLS kiekis padidėja piene 4,4 karto. Analizuojant kitų ligų atvejais, SLS pokytis statistiškai reikšmingas tik pado opos atveju, SLS kiekis piene padidėjo 552 tūkst./ml (±200) (p < 0,05).
Lameness is a painful condition that disrupts animal welfare. The aim of this study was to evaluate the relationship between hoof diseases and productivity in dairy cattle using herd management system data. The scientific research was conducted in 2024 from April to August on dairy farm X. The farm keeps a total of 1,556 dairy cattle, and during the study, 648 cows were being milked. The analysis used the herd management system „DeLaval DelPro FarmManager 6.13“. Data collected for statistical analysis included: average individual cow milk yield and animal records. Lactose, protein, fat, and somatic cell count (SCC) results were obtained from the public institution „Pieno tyrimai“. Data were collected twice: at the onset of clinical signs in cows and four weeks after treatment. The milk fat-to-protein ratio was calculated by dividing the fat content by protein content. The analysis revealed that cows in their 2nd to 3rd lactation were the most susceptible to hoof diseases. The most frequently diagnosed conditions were sole ulcers and Mortellaro‘s disease (digital dermatitis). Milk yield significantly decreased when clinical symptoms appeared – by 12.31 kg/day (p < 0.001). When assessing milk yield decline by specific diseases, yield decreased in all cases, but the largest drop was recorded during interdigital dermatitis (p < 0.05). With the occurrence of hoof disease, lactose content decreased by 0,92% (p < 0.05), and protein content by 0.68% (p < 0.001). When analyzing cases of different diseases, changes in lactose and protein levels were statistically significant (p < 0.05). No statistically significant changes were found in fat content. Fat-to-protein ratio analysis showed that during hoof diseases, the fat-to-protein ratio changed significantly (p < 0.001), it was 0.31 (±0.05) higher when hoof diseases were present. SCC changes showed strong statistical significance (p < 0,001) with the occurrence of hoof diseases, meaning SCC in milk increased 4.4 times. In cases of other diseases, SCC change was statistically significant only in sole ulcers, where SCC increased by 552,000/ml (±200.000) (p < 0.05).