COVID-19 sukelti virškinamojo trakto simptomai ir komplikacijos
Kazakevičiūtė, Gabrielė |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Gabrielė Kazakevičiūtė „COVID-19 sukelti virškinamojo trakto simptomai ir komplikacijos“ Darbo tikslas: Nustatyti dažniausias COVID-19 ligos sukeliamas virškinamojo trakto komplikacijas ir simptomus bei prevencijos ir gydymo metodus. Darbo uždaviniai: 1.Išsiaiškinti SARS-CoV-2 poveikį virškinamajam traktui. 2. Nustatyti COVID-19 sukeliamas virškinamojo trakto komplikacijas ir simptomus. 3. Išsiaiškinti prevencijos ir gydymo galimybes COVID-19 infekcijos sukeltoms virškinamojo trakto komplikacijoms. Metodai: Sisteminės literatūros analizė buvo atliekama remiantis PRISMA mokslinės sisteminės apžvalgos reikalavimais. Literatūros šaltinių paieška buvo atlikta naudojantis elektronine duomenų baze „PubMed“ (MEDLINE). Tyrimo rezultatai: Atlikus paiešką, iš viso rastos 926 publikacijos, o galutiniam vertinimui ir analizei atrinkti 10 straipsnių. Visuose tyrimuose buvo tiriami vyresni nei 18 metų SARS-CoV-2 teigiami pacientai, kuriems pasireiškė virškinamojo trakto organų pažaida, kaip COVID-19 komplikacija. Išvados: 1. COVID-19 pasireiškia ne tik kvėpavimo takų pažeidimu, tačiau dėl angiotenziną konvertuojančio fermento 2 receptorių gausos virškinimo sistemos organuose, SARS-CoV-2 pažeidžia virškinamojo trakto ląsteles, natūralią mikrobiotą ir taip sukelia įvairias virškinamojo trakto manifestacijas. 2. Pacientams, sergantiems COVID-19, gali pasireikšti pykinimas, vėmimas, kepenų ir kasos pažeidimai, bet dažniausiai pasireiškiantis simptomas, susijęs su SARS-CoV-2 poveikiu virškinamajame trakte, yra viduriavimas. 3. COVID-19 sukeltų virškinimo sistemos simptomų gydymas dažniausiai yra simptominis, o probiotikai yra svarbi profilaktikos priemonė, atkurianti natūralią žarnyno mikroflorą, pažeistą SARS-CoV-2. Rekomendacijos: 1. Tikslinga žinoti SARS-CoV-2 patogenezės mechanizmus, be to, turėtų būti atliekama daugiau klinikinių tyrimų, kurie aiškinasi koronavirusinės ligos manifestacijas virškinamajame trakte, nes tai gali lemti geresnius klinikinius pacientų, užsikrėtusių COVID-19, ligos rezultatus. 2. Pacientams, kurie atvyksta į gydymo įstaigą tik su virškinamojo trakto simptomais: viduriavimu, vėmimu, pykinimu, be aiškios etiologijos, neatmesti COVID-19, kaip galimo virškinamojo trakto pažeidimo veiksnio. 3. Svarbu neužmiršti, kad COVID-19 liga vis dar yra grėsminga ir gali sukelti įvairias komplikacijas, todėl klinikinėje diagnostikoje neturėtume ignoruoti netipinių klinikinių požymių.
Gabrielė Kazakevičiūtė „Gastrointestinal Symptoms and Complications Caused by COVID-19“ Aim: To identify the most common gastrointestinal complications and symptoms of COVID-19 and methods of prevention and treatment. Objectives: 1.To understand the effects of SARS-CoV-2 on the gastrointestinal tract. 2. To evaluate the gastrointestinal complications and symptoms caused by COVID-19. 3. To determine prevention and treatment options for gastrointestinal complications due to COVID-19 infection. Methods: The systematic literature review was conducted in accordance with the PRISMA requirements for scientific systematic reviews. The literature search was performed using the PubMed electronic database (MEDLINE). Results: The search yielded a total of 926 publications and 10 articles were selected for final evaluation and analysis. All studies included SARS-CoV-2 positive patients aged 18 years or older who developed gastrointestinal damage as a complication of COVID-19. Conclusions: 1.In addition to respiratory tract damage, SARS-CoV-2 damages gastrointestinal cells and the natural microbiota due to the abundance of angiotensin-converting enzyme 2 receptors in the gastrointestinal tract, leading to a variety of gastrointestinal manifestations. 2. Patients with COVID-19 may experience nausea, vomiting, liver and pancreatic damage, but the most common symptom associated with SARS-CoV-2 exposure in the gastrointestinal tract is diarrhoea. 3. The treatment of gastrointestinal symptoms caused by COVID-19 is mostly symptomatic and probiotics are an important prophylactic measure to restore the natural intestinal microflora damaged by SARS-CoV-2. Recommendations: 1. It is important to understand the mechanisms of SARS-CoV-2 pathogenesis, and more clinical trials should be conducted to further investigate the manifestations of coronavirus disease in the gastrointestinal tract, as this may lead to better clinical outcomes in patients infected with COVID-19. 2. In patients presenting to the healthcare institution with gastrointestinal symptoms only: diarrhoea, vomiting, nausea, with no clear aetiology, COVID-19 should not be ruled out as a possible factor for gastrointestinal involvement. 3. It is essential to bear in mind that COVID-19 is still a threatening disease and can cause various complications, and atypical clinical signs should not be ignored in the clinical diagnosis.