Options
Polifenolių ir antocianinų kiekis vynuogėse, vynuogių sultyse ir raudonuose vynuose bei jų antioksidacinio aktyvumo įvertinimas
Povilaitytė, Vitalija | |
Venskutonis, Petras Rimantas | Kauno technologijos universitetas |
iliustr.
Bibliogr.: 13 pavad.
Darbo tikslas. Pagaminti vynuogių (Vitis vinifera L.) ekstraktus, panaudojant efektyvius tirpiklius, ir palyginti šių ekstraktų antioksidacinį aktyvumą, polifenolių ir antocianinų kiekius bei komponentinę sudėtį su vynuogių sulčių ir vynų minėtomis charakteristikomis. Pagaminti raudonųjų ir mėlynųjų vynuogių metanoliniai bei vandeniniai ekstraktai. Nustatytas bendras polifenolių ir antocianinų kiekis vynuogių ekstraktuose, sultyse bei vynuose. Bendras polifenolių kiekis nustatytas spektrofotometriškai matuojant absorbciją (panaudotas Folin-Ciocalteau reagentas). Bendras antocianinų kiekis nustatytas pH-diferenciniu metodu. Visų šių vynuogių produktų antioksidacinis aktyvumas ištirtas modelinėse laisvųjų radikalų 2,2-difenil-1-pikrilhidrazilo (DPPH) ir 2,2'-azino-bis-(3-etilbenztiazolin-6-sulfono rūgšties) (ABTS) sujungimo sistemose. Rezultatai, gauti abiem antioksidacinio aktyvumo nustatymo metodais, buvo palyginti; remiantis jais, galima spręsti apie gebėjimą inaktyvuoti laisvuosius radikalus. Polifenoliai ir antocianinai buvo išskirstomi naudojant efektyviosios skysčių chromatografijos metodą. Malvidino, delfinidino ir petunidino junginiai buvo identifikuoti kaip pagrindiniai antocianinai, esantys vynuogėse ir pasižymintys antioksidaciniu aktyvumu. Raudonuosiuose vynuogių vynuose nustatyti santykinai didesni polifenolių ir antocianinų kiekiai negu kituose tirtuose objektuose. Didžiausias antioksidacinis aktyvumas būdingas tirtiems vynams, o gauti rezultatai tiesiogiai koreliavo su nustatytu polifenolių kiekiu. Koreliaciją tarp antocianinų kiekio tirtuose objektuose ir jiems būdingo antioksidacinio aktyvumo nepatvirtinta.