Fagomino kiekio tyrimas skirtingų sėjamųjų grikių (Fagopyrum esculentum) veislių sėklose skysčių chromatografijos – masių spektrometrijos metodu
Date |
---|
2017-05-17 |
Įžanga.Sėjamasis grikis (Fagopyrum esculentum) – tai vienmetis, 15 – 80 cm aukščio rūgtinių šeimos augalas [1], kurio sėklose yra randami iminocukrūs – tai hidroksilinti piperidino, pirimidino, indolizidino, pirolizidino ir nortropano dariniai [2]. Didelį susidomėjimą kelia glikozidazę slopinantis poveikis, dėl kurio iminocukrūs laikomi potencialiais vaistais vėžio ir virusinių infekcijų gydymui, tačiau daugiausiai vilčių teikia atsparumo insulinui rizikos mažinimas ir antsvorio kontrolė, kurie gali padėti gydyti diabetą [3, 4]. Dažniausiai sutinkamas šios grupės junginys – fagominas, pirmą kartą buvo išskirtas iš grikių sėklų 1974 m. [5], tačiau iki šiol nėra sukaupta pakankamai mokslinių žinių apie fagomino kiekybines variacijas skirtingų grikių veislių augintų skirtingomis žemdirbystės sistemomis sėklose. Tikslas Nustatyti skirtingų sėjamųjų grikių veislių, augintų ekologinės ir intensyvios žemdirbystės sąlygomis, sėklose kaupiamo fagomino kiekius ir įvertinti veislių ir auginimo sąlygų perspektyvumą fagomino praturtinto funkcinio maisto ruošimui. Uždaviniai 1. Parinkti tinkamas metodologines sąlygas ir paruošti skystuosius ekstraktus iš sėjamųjų grikių sėklų žaliavos. 2. Įvertinti fagomino kiekius skirtingų sėjamųjų grikių veislių, augintų ekologinės ir intensyvios žemdirbystės sąlygomis, mėginiuose. 3. Palyginti grikių sėklų mėginių sudėties rodiklius atsižvelgiant į grikių veisles ir žemdirbystės sistemas (ekologinę ir intensyvią) pagal fagomino kiekius sėklose. Metodika.Tyrimo objektas: Lietuvoje užaugintų sėjamųjų grikių (Fagopyrum esculentum) sėklos, surinktos 2014 – 2015 metais Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Vokės filialo bandymų lauke. Grikiai buvo auginami taikant ekologinę ir intensyvią žemdirbystės sistemas. Augintos penkiolika grikių veislių: VB Vokiai, VB Nojai, Kora, Panda, Anita Belaruskaja, [...]