Omega-3 riebalų rūgštys: funkcinės ir struktūrinės savybės bei vaidmuo endokrininių autoimuninių ligų gydyme
Date Issued | Volume | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|---|
2024-05-22 | 33 | 1, 2 | 11 | 17 |
Apžvalginiai straipsniai.
Svarbų vaidmenį žmogaus sveikatai turinčios omega-3 (ω -3) polinesočiosios riebalų rūgštys (PNNR) turi būti gaunamos su maistu arba maisto papildais, nes žmogus jų sintetinti de novo negali. ω -3 PNNR vartojimas yra naudingas onkologinių, autoimuninių, širdies ir kraujagyslių bei kognityvinių ligų prevencijoje / gydyme. Pagal pirmosios dvigubos jungties padėtį metilo gale PNNR yra skirstomos į dvi grupes - ω -3 ir ω -6 riebalų rūgštis. Iš PNNR gaunami eikozanoidai reguliuoja uždegimą ir imuninį atsaką, todėl nesubalansuotu ω -6 ir ω-3 santykiu pasižyminti vakarietiška dieta prisideda prie lėtinių ligų patogenezės. Papildai, pavyzdžiui, žuvų taukai, užtikrina ω -3 rekomenduojamą paros dozę (250-500 mg), tačiau efektyvumui įtakos turi tokie veiksniai kaip absorbcija ir oksidacinis stabilumas. ω -3 PNNR yra svarbios ir imuninės sistemos funkcijai, kadangi turi įtakos ląstelių membranų struktūrai, baltymų funkcijai ir genų raiškai imuninėse ląstelėse. Manoma, kad ω -3 PNNR yra naudingos sergant skydliaukės ligomis, pavyzdžiui, autoimuniniu tiroiditu ir Greivso liga, nes potencialiai sumažina skydliaukės autoantikūnų kiekį ir šių ligų nepageidaujamą poveikį, pavyzdžiui, aritmiją bei kepenų funkcijos sutrikimą. Išvadoje, ω -3 PNNR - reikalingos užtikrinant optimalią žmogaus sveikatą, o jų maksimaliam efektyvumui užtikrinti, svarbu žinoti pagrindinius vartojimo principus.
Omega-3 (ω-3) polyunsaturated fatty acids (PUFAs), essential for human health, have be obtained from diet or supplements, as humans are not able to synthesize them. They aid in preventing and treating cancer, autoimmune, cardiovascular, and cognitive disorders. Based the position of the first double bond on the methyl terminal end PUFAs are classified into two groups - ω-3 and ω-6 fatty acids. Eicosanoids, derived from PUFAs, regulate inflammation and immune response. Western diets imbalanced ω-6 to о ω-3 ratio contribute to the pathogenesis of chronic diseases. Supplements like fish oil increase and ensure the recommended daily intake (250-500 mg) of ω-3, with factors like absorption and stability influencing effectiveness. Moreover, ω-3 PUFAs are crucial for immune function, influencing cell membrane structure, protein function, and gene expression in immune cells, ω-3 PUFAs have been found to be beneficial in thyroid disorders like autoimmune thyroiditis and Graves’ disease, potentially reducing autoantibody levels and mitigating adverse effects such as arrhythmias and liver dysfunction. In conclusion, ω-3 PUFAs are crucial for human health, with proper sourcing, intake, and supplementation being key for maximizing their benefits.