Lektinais praturtintų frakcijų iš Urtica Dioica L. šviežios ir džiovintos žolės bei sausojo ekstrakto hemagliutinacinio bei antimikrobinio aktyvumo palyginimas
Author | Affiliation |
---|---|
Date |
---|
2013 |
Augalų lektinai - angliavandenius surišančių neimuninės kilmės baltymų klasė. Per pastaruosius dešimtmečius augalų lektinai sulaukė didelio susidomėjimo dėl jų savybių: ląstelių agliutinacinio, priešvėžinio, antiproliferacinio, imunomoduliacinio, priešgrybelinio ir antivirusinio poveikio. Bakterijų paviršiuje lektinai geba jungtis su peptidoglikanais, teichoinėmis rūgštimis, lipopolisacharidais ir kapsuliniu apvalkalu. Grybeliuose - polisacharidais, chitinu ir glikoproteinais. Dėl šių priežasčių lektinai gali būti pritaikyti diagnostinėje mikrobiologijoje. Antibakterinio aktyvumo tyrimų duomenys nevienareikšmiški, nes prisijungimas priklauso nuo daugelio veiksnių, tokių kaip hidrofobiškumas. Darbo tikslas: Palyginti Urtica dioica L. šviežios ir sausos žolės bei sausojo ekstrakto lektinais pratutintų baltymų frakcijų hemagliutinacinį aktyvumą su antibakteriniu veikimu. Uždaviniai: 1. Nustatyti frakcijų antimikrobinį veikimą šioms bakterijų padermėms: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella, Candida, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus cereus. 2. Gautus tyrimų duomenis palyginti su anksčiau nustatytu lektinų hemagliutinaciniu aktyvumu. Darbo metodika: 1. Tyrime naudojamas sausasis Urtica dioica L. žolės ekstraktas bei skystasis šviežios ir sausos Urtica dioica L. žolės ekstraktai. Sausasis ekstraktas importuotas iš Lenkijos, pagamintas ekstrahuojant vandeniu, DER: (5-10:1). Skystojo šviežios ir sausos žolės ekstrakto gamyboje naudotas fosfatinis buferis (PBS). Susmulkinta žaliava užpilama PBS [...].