Podagros rizikos veiksnių pasiskirstymo ir mitybos įpročių palyginimas, sergančiųjų podagra ir sveikų asmenų tarpe
Date |
---|
2015-05-27 |
Bibliogr.: p. 733
Įžanga Literatūroje aprašomi šie podagros rizikos veiksniai: vyriška lytis, vyresnis amžius, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, cukrinis diabetas, pilvinio tipo nutukimas. Didesnei šlapimo rūgšties koncentracijai kraujyje susidaryti įtakos turi ir gausesnis produktų, kurių sudėtyje yra daug purininių medžiagų (pavyzdžiui mėsos, žuvies, jūros gėrybių, daržovių (salierai, šparagai, česnakai), grybų, gaiviųjų gėrimų ir alaus) vartojimas. Jungtinėse Amerikos Valstijose, kitose užsienio šalyse yra atlikta multidisciplinių, didelių imčių tyrimų, vertinančių bendrosios populiacijos ir podagra sergančių žmonių mitybą. Europos Priešreumatinės Lygos (EULAR) rekomendacijos teigia, kad šlapimo rūgšties koncentraciją kraujyje galima sumažinti taikant specifinę, mažai purinų turinčią dietą. Šiuo metu Lietuvoje nėra palyginamųjų studijų, vertinančių didelį kiekį purininių medžiagų turinčių produktų suvartojimą podagra sergančiųjų bei sveikų asmenų tarpe. Tikslas Palyginti mitybos įpročių, alkoholio vartojimo, kitų podagros rizikos veiksnių pasiskistymą sergančiųjų podagra ir sveikų asmenų tarpe. Uždaviniai 1. Įvertinti, ar sergantieji podagra laikosi nurodytų EULAR mitybos rekomendacijų. 2. Palyginti arterinės hipertenzijos, cukrinio diabeto, metabolinio sindromo pasireiškimo dažnį tiriamosiose grupėse. Metodika Tyrimo dalyviai – atsitiktiniai podagra sergantys pacientai, gydyti ambulatoriškai ar LSMUL KK Reumatologijos skyriuje, kuriems podagra diagnozuota remiantis EULAR nustatytomis diagnostikos rekomendacijomis, ir kontrolinė, sveikų asmenų grupė. Pacientai apklausti naudojant specializuotą tam tikrų maisto produktų, bei alkoholio vartojimo dažnį, kiekį ir rūšį atspindinčią anketą. Visiems tiriamiesiems atliktas biocheminis kraujo tyrimas, vertinant šlapimo rūgšties koncentraciją. Statistinei[...].