Mitybos intervencijų nauda lėtinio autoimuninio tiroidito profilaktikai ir jo gydymui
Author | Affiliation |
---|---|
Grišin, Edvard | |
Date | Volume | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|---|
2025-05-13 | 29 | 5 | 305 | 311 |
Šeimos gydytojo studijos
Tyrimo tikslas. Įvertinti naujausius literatūros duomenis apie mitybos intervencijų poveikį skydliaukės biocheminiams rodikliams (antikūnų ir hormonų kiekiui) bei šiai ligai būdingiems simptomams. Metodai. Literatūros analizė atlikta išnagrinėjus 54 mokslinius straipsnius, atrinktus iš „PubMed“ ir „ScienceDirect“ duomenų bazių pagal reikšminius žodžius ir įtraukimo į tyrimą kriterijus. Rezultatai ir išvados. Skydliaukės biocheminių rodiklių pagerėjimas buvo pastebėtas tais atvejais, kai iš mitybos raciono pašalinti tam tikri maisto produktai, kuriuose gausu glitimo, laktozės, taip pat pagerinus žarnyno mikroflorą bei vartojant sėjamosios juodgrūdės (lot. Nigella sati- va), natrio butirato, seleno bei cinko maisto papildus. Skirtingi mitybos intervencijų rezultatai gali būti paaiškinami nevienoda skydliaukės funkcijos būkle, individualiais pacientų skirtumais ir svarbių maistinių medžiagų (pvz., jodo, seleno, geležies) vartojimo savitumais skirtingose populiacijose. Visgi, norint patvirtinti tam tikrų mitybos strategijų veiksmingumą sergant Hašimoto tiroiditu, būtina atlikti daugiau aukštos kokybės klinikinių tyrimų.
Aim of the study. To evaluate recent literature on the impact of dietary interventions on biochemical markers (thyroid antibodies and hormone levels) and clinical symptoms associated with Hashimoto’s thyroiditis. Methods. The literature analysis was based on 54 scientific articles selected from PubMed and ScienceDirect databases according to keywords and inclusion criteria. Results and conclusions. Improvements in thyroid- related biochemical markers have been reported following the elimination of certain foods, such as gluten and lactose, from the diet, enhancement of gut microbiota, and the use of supplements including Nigella sativa, sodium butyrate, selenium, and zinc. The variability in outcomes across different dietary interventions may be attributed to factors such as disease severity, individual patient characteristics, and differences in the intake of essential nutrients (e.g., iodine, selenium, iron) among populations. Nevertheless, further clinical studies are necessary to determine whether specific dietary strategies can reliably support the management of Hashimoto's thyroiditis.