Geležies stokos anemija kūdikiams, vaikams ir paaugliams: rizikos veiksniai ir jų prevencija
Apžvalga / Review
Geležies stokos anemija (mažakraujystė) yra patologinė būklė, dažnai pasireiškianti kūdikiams, vaikams ir paaugliams. Didesnė rizika susirgti vaikams aiškinama didesniu geležies poreikiu dėl spartaus augimo, padidėjus lieso kūno masei, raudonųjų ląstelių masei ir kraujo kiekiui, dėl kurių didėja geležies poreikis hemoglobino kiekiui kraujyje bei mioglobino kiekiui raumenyse. Straipsnyje išanalizuotos mokslinės publikacijos, kuriose aprašyti dažniausiai pasitaikantys rizikos veiksniai, sukeliantys geležies stokos anemiją. Nustatyta, kad kūdikiams ši liga dažniausiai pasireiškia dėl motinos geležies stokos anemijos nėštumo metu ar ankstyvo virkštelės užspaudimo po gimimo. Vaikams ir paaugliams – dėl per mažo geležies gavimo su maistu, antsvorio ar nutukimo, menarchės (pirmųjų menstruacijų) ar kitų menstruacinio ciklo sutrikimų mergaitėms. Rasta publikacijų, įrodančių, kad šios ligos pasireiškimo galima išvengti imantis atitinkamų prevencijos veiksmų. Apibendrinus rezultatus, padarytos išvados, jog geležies papildų vartojimas nėštumo metu padidina hemoglobino koncentraciją kraujyje ir žymiai sumažina naujagimių anemijos riziką, geležies deficitą ir mažo svorio naujagimio riziką. [...].
Iron deficiency anemia is a serious condition that often occurs in infants, children and adolescents. The higher risk in children is explained by the increased iron requirements due to rapid growth, increased lean body mass, red cell mass and blood levels, which increase the iron requirements for hemoglobin in the blood and myoglobin in the muscles. This paper analyzes scientific publications describing the most common risk factors for iron deficiency anemia. The main ones in infants are maternal iron deficiency anemia during pregnancy and early umbilical cord compression after birth, in children and adolescents - low iron intake with food, overweight or obesity and menarche or other menstrual disorders in girls. Publications have been found to demonstrate that the onset of this disease can be prevented by taking appropriate preventive factors. Summarizing the reviewed literature and scientific it was concluded that the use of iron supplements during pregnancy increases hemoglobin levels in the blood and significantly reduces the risk of neonatal anemia, iron deficiency and the risk of low birth weight. Delayed umbilical cord compression (> 3 minutes) has a significant effect on neonatal iron levels and also on the onset of iron deficiency anemia in neonates up to four months. Studies have shown that it is important for premature babies to receive supplemental iron supplements, while in the case of eating disorders it is important to explain that the bioavailability of iron from meat (red or white meat) is higher. In addition to meat, children should be encouraged to eat lemons, vegetables and legumes and warned to avoid soda, tea, coffee, excessive milk and cereals that reduce iron absorption. It has been found that primary prevention of iron deficiency with iron supplements is not recommended in adolescents unless other disorders occur, e.g. abundant menstrual cycle.