Pieno tyrimai - mokslui ir visuomenei
Author | Affiliation |
---|---|
Date |
---|
2003-10-17 |
Pateiktame pranešime apžvelgiama pieno ūkio ekonominė ir socialinė reikšmė. Nagrinėjama pieno tyrimo rezultatų svarba kokybiško pieno gamybai, veislininkystei, efektyviam pašarų panaudojimui bei šėrimo technologijoms. Taip pat analizuojama mokymo svarba pienininkystės verslo vystymui bei atskleidžiamos silpnosios šio verslo pusės. Be to, pateikiama paskutiniais metais atliktų mokymo priemonių suvestinė. Pieno ūkis – viena svarbiausių šalies žemės ūkio šakų, turintis ne tik ekonominę, bet ir socialinę reikšmę. 2000 metais Lietuvoje pienas sudarė 17% bendrosios žemės ūkio produkcijos vertės, o pieno produktų eksportas – virš 30% viso žemės ūkio ir maisto produktų eksporto. Žaliavinio pieno gamyba daugeliui kaimo gyventojų garantuoja esminę pajamų dalį. Jeigu pažvelgti dar plačiau, tai pienininkystės verslą reikėtų prilyginti lygiakraščiam trikampiui (1 pav.), kuriame dalyvauja dauguma Lietuvos gyventojų, t.y. žaliavinio pieno gamintojai, pieno perdirbėjai ir pieno produktų vartotojai. Jų visų tarpusavio priklausomybę sieja kaina (žaliavos, pieno perdirbimo ir pieno produktų) ir kokybė (žaliavinio pieno ir pieno produktų). [...].