Geležies stokos anemija. Etiologija, patogenezė, diagnostika, gydymas
Geležies stoka – dažniausias mitybos sutrikimas pasaulyje. Manoma, kad 30–50% pasaulio gyventojų turi geležies stokos anemiją, ir dauguma šių asmenų gyvena besivystančiose šalyse. Suaugusio žmogaus organizme vidutiniškai yra 2–6 g geležies, atsižvelgiant į kūno svorį. Iš jų 70 procentų yra eritrocitų hemoglobine ir 10 procentų – fermentuose ir mioglobine, tuo tarpu cirkuliuojančios geležies plazmoje yra tik 3-4 mg. Geležis, prisijungusi prie feritino hepatocituose ir makrofaguose (geležies depuose), sudaro 20 procentų viso žmogaus geležies kiekio. Anemija nėra savarankiška liga, ji pasireiškia dėl daugybės priežasčių, todėl tikslingas šios ligos gydymas prasideda nuo priežasties suradimo ir jos šalinimo. Liga pasireiškia dėl badavimo, nepakankamo geležies gavimo su maistu, vegetarizmo, gausaus kraujo netekimo iš virškinamojo trakto bei moterims menstruacijų metu, dėl įvairių virškinamojo trakto ligų, kurios trikdo geležies pasisavinimą organizme. Geležies stokos mažakraujystė pasireiškia tada, kai stebimas pokytis kraujo tyrimuose: sumažėjęs hemoglobino kiekis, mikrocitiniai, hipochrominiai eritrocitai ir sumažėjusios geležies atsargos. Simptomai atspindi hipoksinį funkcionavimą, nes eritrocituose yra sumažėjęs hemoglobino kiekis ir koncentracija, todėl sutrinka deguonies pristatymas į audinius, to pasekoje nepakankamai užtikrinami organzimo poreikiai [1], [2]. [...].
Lack of iron- the most common eating disorder in the world. It is estimated that 30-50% of the world's population has iron deficiency anemia, and most of these people live in developing countries. An adult person has an average of 2-6 g of iron, depending on body weight. Of these, 70 percent are erythrocytes in hemoglobin and 10 percent in enzymes and myoglobin, while circulating iron in plasma contains only 3-4 mg. Iron bound to ferritin in hepatocytes and macrophages (iron depots) accounts for 20 percent of total human iron. Anemia is not a disease by itself, it occurs for many reasons, so targeted treatment of this disease begins with finding the cause and eliminating it. The disease is caused by starvation, insufficient intake of iron with food, vegetarianism, copious loss of blood from the gastrointestinal tract and in women during menstruation, due to various diseases of the gastrointestinal tract, which interfere with the absorption of iron in the body. Iron deficiency anemia occurs when a change in blood tests is observed: decreased hemoglobin, microcytes, hypochromic erythrocytes, and decreased iron stores. Symptoms reflect hypoxic functioning due to decreased hemoglobin content and concentration in erythrocytes, which impairs the delivery of oxygen to tissues, resulting in insufficient provision of the body's needs [1], [2]. [...].