Įvadas
Author | Affiliation |
---|---|
Date |
---|
2015 |
Nacionalinės sveikatos tarybos septynioliktojo metinio pranešimo pagrindinė tema – mityba ir maisto sauga. Pasaulio sveikatos organizacijos 2014 metais buvo priimtas trečiasis Europos maisto ir mitybos veiksmų planas 2015–2020 metams. Šio plano strateginis tikslas – išvengti priešlaikinių mirčių ir smarkiai sumažinti ekonominę išvengiamų, su mityba susijusių lėtinių ligų, nutukimo ir kitų pasekmių naštą, didinančią socialinius sveikatos skirtumus ir turinčią neigiamos įtakos gerovei bei gyvenimo kokybei. Šiandien sukaupta daug mokslinių įrodymų, kad per gausus maisto produktų, turinčių daug riebalų, cukraus, druskos, per mažas daržovių ir vaisių bei žuvies vartojimas yra vieni svarbiausių veiksnių lėtinių neinfekcinių ligų (kraujotakos sistemos ligos, cukrinis diabetas, nutukimas, osteoporozė, piktybiniai navikai ir kt.), sudarančių didžiausią Lietuvos gyventojų mirtingumo dalį, atsiradimui ir vystymuisi. Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse atliktų gyventojų mitybos tyrimų duomenys rodo, kad gyventojų mitybos įpročiai dažnai neatitinka sveikos mitybos rekomendacijų. Todėl ir Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų programoje vienas iš iškeltų uždavinių – skatinti Lietuvos gyventojus sveikai maitintis, didinant sveikos mitybos raštingumą bei sudarant galimybes visoms Lietuvos gyventojų grupėms pasirinkti sveikatai palankų maistą. Metinio pranešimo straipsniuose analizuojami pagrindiniai Lietuvos gyventojų sveikatos rodikliai ir jų tendencijos, aktualūs mitybos, maisto saugos ir kokybės klausimai. Straipsniuose daug dėmesio skiriama Lietuvos gyventojų mitybos įpročių ypatumams ir tendencijoms, mitybos, antsvorio ir nutukimo pokyčiams, taip pat gvildenamos gyventojų mitybos gerinimo ir su mityba susijusios sveikatos stiprinimo problemos, apžvelgiamos inovacijos pieno produktų rinkoje, natūralių augalinės kilm[...].