Alergija maistui
Date |
---|
2015 |
Alergija maistui yra labai paplitusi visame pasaulyje. Tikslus ja sergančių žmonių skaičius nėra žinomas. Alergijos maistui riziką gali padidinti įsijautrinimas kitiems alergenams, sergamumas alerginėmis ligomis giminėje, aukštesnė socioekonominė padėtis, vyriškoji lytis. Maisto produktai, kurie dažniausiai sąlygoja alergijos simptomų pasireiškimą, yra pienas, kiaušiniai, kviečiai, jūros gėrybės ir riešutai. Dažniausiai alergija maistui vystosi veikiant imunoglobulinui (Ig) E, tačiau prie jos patogenezės gali prisididėti ir ląstelinis atsakas. Alergijos maistui simptomai labai įvairūs: nuo išbėrimo odoje, bronchų spazmo iki anafilaksinio šoko. Šiuo metu „auksiniu“ diagnostikos standartu laikomas provokacinis mėginys su maisto produktais. Tačiau dėl galimų gyvybei pavojingų komplikacijų bei standartizuotų protokolų stokos šio tyrimo atlikimo galimybės yra ribotos. Kasdienėje praktikoje atliekami odos dūrio ir (ar) aplikaciniai mėginiai su maisto alergenais, specifinių IgE antikūnų maisto alergenams tyrimas, taikoma eliminacijos dieta. Gydymo pagrindas – maisto produkto, kuriam nustatomas įsijautrinimas, vengimas bei vaistų, slopinančių simptomus, vartojimas.
Food allergy is common worldwide. However, its prevalence is not known exactly. Hypersensitivity to other allergens, allergic diseases in relatives, higher socioeconomic status and male sex can predispose this form of allergy. The most common food which causes hypersentivity is milk, eggs, wheat, fish, shellfish and nuts. Allergy usually develops by action of immunoglobulin (Ig) E, but cellular mechanisms also can be involved in pathogenesis of food hypersensitivity. Clinical manifestation varies from skin rash or bronchial obstruction to anaphylactic shock. Oral food challenge is the gold standard to confirm diagnosis of food allergy. However, because of severe complications during this test and lack of standardized protocols, it is performed not in all diagnostic centres. Skin prick tests, skin patch test, measurement of specific IgE level and elimination diet are performed in daily practice. The treatment is based on avoidance of food which causes allergic symptoms and use of medicines which relieve symptoms of allergy.