Optimalių bulių spermos atšildymo režimų parinkimas
Author | Affiliation |
---|---|
Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas |
Date |
---|
2007 |
Atšildant spermą ypač svarbu, kad ji, išimta iš azoto, būtų kuo greičiau atšildoma. Keliant šiaudelius su sperma iš skysto azoto į vandens vonią, dalis jų įtrūksta, nes šiaudelių galuose iki stūmoklio arba iki stiklinio rutuliuko būna skysto azoto likučių, dėl ko toje vietoje susidaro apie 2350C temperatūros gradientas [azotui pereinant iš skystos į dujinę būseną, didėja tūris, todėl esant pastoviam tūriui, labai padidėja slėgis (1 litras skysto azoto sudaro apie 400 litrų dujinio azoto)]. Jeigu skystas azotas patenka į šiaudelio vidų, atšildymo metu susidaro didelis slėgis, kuris suplėšo šiaudelį. To išvengiama, iš skysto azoto išimtą šiaudelį palaikant 5 s ore ir iškrečiant skystą azotą iš šiaudelių galų. Tačiau, jei temperatūra po atšildymo tolygiai kyla, spermos kokybiniai rodikliai būna geresni negu spermos, atšildytos iki 50C temperatūros. Papildomu atšildytos spermos kokybės rodikliu buvo spermatozoidų judrumo kitimo koeficientas, nusakantis santykį tarp spermatozoidų judrumo po penkių valandų išlaikymo 38±0,50C temperatūroje ir spermatozoidų judrumo po atšildymo. Kuo šis santykis artimesnis vienetui, tuo spermos kokybė geresnė.
After recovery of the straw from liquid nitrogen, rapid semen thawing is highly important. When straws are transferred from liquid nitrogen into a water bath, part of straws start exploding because the space between the end of the straw and the plunger or the glass ball is filled with nitrogen and after the straw has been placed into a water bath of 38-400C, the temperature difference amounts to 234-2360C. In this case, there is always a possibility of hermetic damage, i.e. the ball is being pushed put or the straw damaged. The solution to this problem is holding of the straw up to 5 seconds in the ambient temperature after recovery from nitrogen and liquid nitrogen disposal from the ends of the straw. Any temperature fall following semen thawing has a negative effect on the physiological response of spermatozoa. However, if the temperature after semen thawing rises evenly till it reaches normal body temperature values, the qualitative indicators of the semen are usually higher than those of the semen being thawed up to 50C. The coefficient of spermatozoa motility changes has been introduced as a supplementary indicator that defines the ratio between sperm motility after 5 h storage at 38±0.50C and post-thaw sperm motility. The more this ration is close to one, the higher is the quality of semen.