Kiaulių ir jų skerdenų raumeningumo vertinimas skirtingais metodais
Author | Affiliation |
---|---|
Mikelėnas, Aurelijus | |
Date |
---|
2003 |
Kiauliena – vertingas maisto produktas, kurios gamyba pasaulinėje rinkoje per metus padidėja 3,2 %. Prognozuojama (FAO, 2001), kad 2010 m. kiauliena sudarys beveik 40 % visos gaminamos ir suvartojamos mėsos. Tą sąlygoja naujų technologinių procesų pritaikymas kiaulininkystėje. Vertinant veislinių kiaulių raumeningumą veislynuose ir atliekant jų atranką, didelę įtaką selekciniam darbui padarė mobilioji ultragarsinė aparatūra, o galutinai vertinant skerdenų kokybę – stacionari įranga mėsos perdirbimo įmonėse. Mūsų šalies veislynuose pastoviai veislinės kiaulaitės pradėtos vertinti nuo 1997 metų, įsigijus Danijos „SFK Technology“ mobiliuosius ultragarsinius prietaisus „Piglog–105“. Nuo 2002 met pradėti naudoti ir tos pačios firmos stacionarūs „Fat-o-meat-70“ tipo prietaisai, kurie veikia šviesolaidžio principu mechaniškai zonduojant skerdeną nustatytuose taškuose. Su augintoju atsiskaitoma pagal nustatytą skerdenos masę ir jos raumeningumą . Tačiau buvo nuomonių, kad šių prietaisų parodymai nėra tolygūs. Tikslumo vertinimo tyrimai su tais pačiais gyvuliais prieš ir po skerdimo matuojant tuose pačiuose taškuose ir biometriškai apdorojant rezultatus abejonių nekėlė. Kiaulių raumeningumas vertinant 23 gyvas kiaules vidutiniškai buvo 55,5 %, o jų skerdenų raumeningumas vertinant prietaisu „Fat-o-meat–70“ 56,4 % (P>0,05) skirtumas tarp vidurkių statistiškai nepatikimas, Cv = 4,9-5,1%, koreliacijos koeficientas r = 0,71.
During the last ten years pig meat constantly increased 3.2 % per year. The pigs carcass quality constantly upgraded and consumers were supplied soft succulent, lean pig meat. In the year 2010 FAO forecast, that pig meat in the world meat production will form about 40 %. At the same time different countries use various equipment for measuring lean meat in the live pigs and their carcasses. In Lithuania to estimate lean meat in the live pigs the ultrasonic equipment “Piglog–105” is used, and optoelectronic measuring system “Fat-o-meat’er–70” is used to the carcass estimate lean meat from the year 2002. We made experiment in which the same live pigs and their carcasses after slaughter were estimated. Lean meat percentage in live pigs was 55.5 %, and their carcass was 56.4 % (P>0.05).