Naminių obelų (Malus domestica Borkh.) vaisių fitocheminės sudėties ir biologinio aktyvumo tyrimas
Author | Affiliation |
---|---|
Advisor(s) |
---|
Other(s) | |
---|---|
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Daiva Leskauskaite | Komisijos narys / Committee Member |
Masteikova, Rūta | Komisijos narys / Committee Member |
Date |
---|
2023-09-05 |
Darbo tikslas – ištirti Lietuvoje auginamų senųjų obelų veislių ir pramoniniuose soduose auginamų veislių obuolių ėminių triterpeninių ir fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties varijavimą, įvertinti fitocheminės sudėties bei juslinių savybių pokyčius laikymo metu, nustatyti pagamintų farmacinių formuluočių su obuolių perdirbimo produktais biofarmacines savybes ir ištirti Lietuvoje auginamų obuolių ekstraktų biologinį aktyvumą in vitro. Pirmą kartą atlikta 21 senųjų veislių obelų, įrašytų į Lietuvos augalų nacionalinį genetinių išteklių sąrašą, obuolių ėminių cheminės sudėties analizė. Nustatytos perspektyviausios senųjų veislių obelys, kurias kaip genetinį išteklių yra aktualu naudoti naujų veislių selekcijoje, auginimui pramoniniais tikslais. Ištirta 17 naujai sukurtų skirtingos kilmės ir augumo poskiepių įtaka obuolių minkštimų ir luobelių ėminių cheminės sudėties varijavimui. Nustatyta, kad obuolių fenolinių ir triterpeninių junginių kiekinė sudėtis priklausė nuo poskiepio genotipo. Ištirta obuolių ėminių triterpeninių ir fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties, juslinių ir fizikinių savybių pokyčiai laikymo kontroliuojamos atmosferos sąlygomis. Nustatyti optimalūs sandėliavimo parametrai, kurių dėka po 8 mėnesių laikymo obuoliai išlaikomi su mažiausiai pakitusia chemine sudėtimi ir organoleptinėmis savybėmis. Atlikti Lietuvoje auginamų obuolių ekstraktų antioksidantinio, uždegimo slopinamojo ir priešvėžinio aktyvumo nustatymo tyrimai in vitro.
The aim of the study was to investigate the variation in the qualitative and quantitative composition of triterpene and phenolic compounds in apple samples from old apple cultivars grown in Lithuania and from apple cultivars grown in industrial orchards, to evaluate the changes in the phytochemical composition and organoleptic properties during storage, to determine the bio-pharmacological properties of the produced pharmaceutical formulations with apple processing products, and to to investigate the biological activity of apple extracts in vitro grown in Lithuania. For the first time, we conducted analysis of the chemical composition in apple samples of 21 old apple cultivars grown in Lithuania and included in the National List of Genetic Resources of Plants of Lithuania. The most promising apple trees of old varieties have been identified, which are relevant to be used as genetic resources in the selection of new varieties, for cultivation for industrial purposes. The influence of 17 newly created rootstocks of different origin and growth on the variation of the chemical composition of apple flesh and peel samples was investigated. We found that the quantitative composition of phenolic and triterpene compounds was determined by the genotype of the rootstock. Changes in the qualitative and quantitative composition, sensory and physical properties of the triterpene and phenolic compounds of apple samples during storage under controlled atmosphere conditions were investigated. We determined the optimum storage parameters which, after 8 months of storage, allowed for preserving apples with the least change in chemical composition and sensory properties. In vitro studies on the antioxidant, anti-inflammatory and anticancer activity of apple extracts grown in Lithuania were carried out.