Comparative evaluation of nutritional value of compound feeds for chicken broilers using thermal treated peas and supplement of enzyme preparation ROVABIO EXCEL AP
Date |
---|
2004 |
Analizuojant termiškai apdorotų žirnių ir fermentinio preparato priedo įtaką viščiukų broilerių produktyvumui bei maistinių medžiagų virškinamumui, buvo atlikti vienas lesinimo ir vienas medžiagų apykaitos bandymai. Į lesalus įdėjus 20% termiškai apdorotų žirnių, viščiukų broilerių svoris padidėjo 2% (p>0,05), lesalų sąnaudos 1 kg priesvorio gauti sumažėjo 2% (p>0,05). Fermentinio preparato priedas lesaluose per visą bandymo periodą viščiukų broilerių vidutinį svorį padidino 7% (p<0,001), o lesalų sąnaudas 1 kg priesvorio sumažino 3% (p>0,05) palyginti su kontroline grupe. Terminis žirnių apdorojimas bei fermentinio preparato, pasižyminčio ksilanaziniu, beta gliukanaziniu ir celiulaziniu aktyvumu, priedas statistiškai nepatikimai pagerino organinių medžiagų, riebalų ir baltymų virškinamumą, kai į viščiukų broilerių lesalus buvo įdėta 20% žirnių.
By analysing the influence of heat-treated peas and supplement of enzyme preparation on broiler chickens productivity and digestibility of nutrients, 1 feeding and 1 nutrients digestibility experiments were performed. Using 20 % of thermal-treated peas in feed mixtures, during all feeding experiment the average weight of birds increased 2 % (P>0.05) and feed conversion ratio decreased 2 % (P>0.05). The supplementation of feed mixtures with enzyme preparation increased the average weight of broilers 7 % (P<0.001) and decreased feed conversion ratio 3 % (P>0.05), in comparison with control group. The using of 20 % thermally treated peas and addition of enzyme preparation with xylanase, β-glucanase and cellulase activities statistically non significant improved the digestibility of organic mater, crude protein and crude fat.