Saldžialapės kulkšnės (Astragalus glycyphyllos l.) Ekstraktų tyrimas ir perspektyvų širdies - kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai ir pagalbinei terapijai prognozė
Date |
---|
2015-05-27 |
Bibliogr.: p. 300
Įžanga Streso metu žmogaus organizme susidarę laisvieji radikalai neigiamai veikia kraujagyslių endotelį ir dėl šių disfunkcijos padarinių vystosi tokios ligos kaip audinių išemija, aterotrombozė, infarktas, arterinė hipertenzija. Šių ligų formavimosi profilaktikai vartojami antioksidantai - medžiagos, neutralizuojančios laisvuosius radikalus. Darbe nagrinėjamas pupinių šeimos, Astragalus genties augalo - saldžialapės kulkšnės (Astragalus glycyphyllos L.), pagrįstumas širdies-kraujagyslių ligų gydymui. Astragalus genties augalai dažniausiai naudojami tradicinėje medicinoje kaip adaptogenai, pasižymintys antioksidantinėmis savybėmis. Tradicinėje Bulgarijos medicinoje Astragalus glycyphyllos vartojamas kaip antihipertenzinis, diuretinis ir priešuždegiminis augalas. [1] Tikslas Atlikti saldžialapės kulkšnės (Astragalus glycyphyllos L.) vaistinės augalinės žaliavos ekstraktų eksperimentinę analizę. Uždaviniai 1. Nustatyti bendrą fenolinių junginių kiekį saldžialapės kulkšnės (Astragalus glycyphyllos L.) vaistinėje žaliavoje.2. Įvertinti vaistinės augalinės žaliavos antiradikalinį aktyvumą.3. Remiantis gautais biologiškai aktyvių junginių analizės rezultatais prognozuoti terapines saldžialapės kulkšnės pritaikymo perspektyvas esant širdies ir kraujagyslių sistemos susirgimams. Metodika 1. Tiriamojo ekstrakto gamyba. Išdžiovinta susmulkinta augalinė žaliava ektrahuojama ultragarsinės ekstrakcijos būdu naudojant 70% etanolį. 2. Bendro fenolinių junginių kiekio nustatymas. Bendras fenolinių junginių kiekis etanoliniuose ekstraktuose nustatytas matuojant absorbciją spektrofotometru, taikant Folin – Ciocalteau kolorimetrinį metodą. Gauti duomenys palyginti su standartinių galo rūgšties tirpalų kreive ir išreikšti miligramais, ekvivalentiškais galo rūgščiai, gramui žaliavos. 3. Fotometrinis DPPH radikalų surišimo metoda[...].