Kaitinti žirniai paršelių racionuose
Author(s) | |
---|---|
Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas | |
Triukas, Keistutis | Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas |
Date Issued |
---|
2000-10-02 |
Bibliogr.: p. 51
Paruoštas ir išbandytas starterinio kombinuotojo pašaro žindomiems ir atjunkytiems paršeliams receptas naudojant vietinę baltyminę žaliavą − žirnių miltus. Remiantis bandymo rezultatais − žindomus ir atjunkytus paršelius geriausia šerti starteriniu pašaru su 10% kaitintų žirnių. Paršelių priesvoris per parą padidėja 12,6% bei 2,3% sumažėja pašarų sąnaudos 1 kg priesvorio. Įvadas. Auginant paršelius daug dėmesio turi būti skiriama ne tik mikroklimatui, bet ir pilnaverčiam pašarui. Tik optimaliai šeriami paršeliai augs maksimaliai. Paršeliai gerai auga tik tuo atveju, jei anksti pradeda ėsti, atjunkymo metu nepatiria didelių stresų. Kad paršeliai gerai augtų, Vakarų Europos šalių ūkininkai žindomus paršelius papildomai šeria pramoniniu būdu pagamintais starteriniais pašarais. Jie lengvai virškinami, yragerų skoninių savybių, juose subalansuotos aminorūgštys − lizinas, metioninas, treoninas, triptofanas. [...].
A trial was conducted to determine the efficiency of starter mixed feeds in the diets for sucking and weaned piglets. The mixed feeds were formulated to contain local protein feedstuff - pea meal. The trial results indicated that the daily gain was by 12.5% higher and food consumption per kg gain was by 2.3% lower for sucking and weaned piglets fed started diets containing 10% of heated peas.