Pašarinė rapso išspaudų vertė bei maisto medžiagų virškinimas naudojant fermentinių preparatų priedus viščiukų-broilerių lesaluose
Author(s) | |
---|---|
Kapočius, Marius | |
Kluge, Holger | Institut für Ernährungswissenschaften der Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Halle (Saale), Germany |
Schumann, Wolfgang | Institut für Ernährungswissenschaften der Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Halle (Saale), Germany |
Jeroch, Heinz | Institut für Ernährungswissenschaften der Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Halle (Saale), Germany |
Date Issued |
---|
2000-10-02 |
Bibliogr.: p. 74
Ištyrus du rapso išspaudų mėginius nustatyta, kad aminorūgšties lizino kiekis kinta nuo 1,55% iki 1,84%, o metionino nuo 0,12% iki 0,25% kg pašaro. Kitų paukščiams nepakeičiamų aminorūgščių kiekis skiriasi nedaug. AB "Obelių aliejus" gautose išspaudose bendras gliukozinolatų kiekis 11,4 μmol/g pašaro mažesnis lyginant su produktu, pagamintu UAB "Tėviškė". Regresinio medžiagų apykaitos bandymo rezultatai parodė, kad į lesalus pridėjus fermentinio preparato "Energex CT" priedo, organinės masės virškinimas pagerėjo 3,1%, baltymų 2,9%, o riebalų 4,1%. Įvadas. Lietuvoje 00-tipo veislių rapso sėklos auginamos gana trumpą laiką. Šiuo metu rapso pasėlių plotai užima 83800 ha, o tai sudaro 3,46% visų žemės ūkio naudmenų. Taikant įvairius perdirbimo būdus, rapsas daugiausia naudojamas aliejaus gamyboje. Mūsų šalyje perdirbant tik presuojama ir gaunamos rapso išspaudos, kuriose lieka nuo 5 iki 15% aliejaus. Dviejų nulių veislių rapso sėklų perdirbimo produktai yra svarbūs baltymų (rapso rupiniai, mažai aliejaus turinčios išspaudos), taip pat baltymų bei energijod (aliejumi turtingos išspaudos) šaltiniai tiek atrajotojams, tiek kitiems žemės ūkio gyvuliams. Tačiau rapso perdirbimo produktų pašarinę vertę, ypač paukščiams ir kiaulėms, blogina rapso sėklose esantys gliukozinolatai bei jų skilimo produktai, taip pat ląsteliena ir jos sudedamosios dalys. Lyginant su sojos pupelėmis, rapso grūduose yra žymiai daugiau ląstelienos frakcijų, kurios daugiausia susitelkę luobelėje, sudarančioje 16-18% visos grūdo masės. [...].
After the research of 2 samples of rape cake, it was estimated that the quality of amino acid Lysin vary from 1,55% till 1,84%, and Metionin 0,12%-0,25%. Quantity other esential for poultry amino acids vary not much. The total amount of glucosinolates in rape cake, prodused in SI "Obelių aliejus" 11,4μmol/g less in comparisson with product of JSC "Tėviškė". The results of regression research showed that after supplemention, with enzym preparate "Energex CT", the digestibility of organic mass increased 3,1%, protein 2,9%, fat 4,1%.