Entwicklung der Dünndarmfunktion beim Ferkel Während der Umstellung von der flüssigen auf die feste Nahrungsform. Development of gut function in piglets during the transition from liquid to solid feeding
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Šileikienė, Vaida | ||
Date |
---|
2002 |
Nujunkymas asocijuojasi su žymiais histologiniais bei morfologiniais pakitimais plonosiose žarnose. Darbo tikslas - nustatyti plonųjų žarnų funkcijos pasikeitimą pereinamajame laikotarpyje nuo skystos prie kietos pašaro formos. Šiuo tikslu buvo atliktas bandymas su 7 nujunkytom kiaulaitėm (KM 6,23 ± 0,24 kg; Vokietijos landrasų ir Pjetrėnų veislių mišrūnai). Visiems paršeliams distalinėje klubinės žarnos dalyje buvo įsodinta paprastoji T - kaniulė. Kiaulaitės buvo šeriamos 2 kartus dienoje (0080 h ir 1500 h) ad libitum. 1-uoju bandymo periodu paršeliai buvo šeriami skystu pieno pakaitalu, turinčiu 18,3 MJ AE, 21,2 % ŽP ir 15,7 % ŽR/ kg pašaro. 2-uoju bei 3-iuoju bandymo periodais paršeliai buvo šeriami sausu visaverčiu granuliuotu pašaru, kurio kilograme buvo 14,5 MJ AE, 21,2 % ŽP bei 5,6 % ŽR. Chymuso mėginiai buvo imami savaitę prieš nujunkymą (1 bandymo periodas) bei 14 d. po nujunkymo (2 ir 3 bandymo periodai) 3 kartus per dieną tarp 0080-0900 h (1 h postprandial), 1200-1300 h (4 h postprandial) ir 1500-1600 h (1 h postprandial). Chymuso mėginiuose buvo nustatytas fermentų maltazės (EC 3.2.1.20), laktazės (EC 3.2.1.23), sacharazės (EC 3.2.1.48), leucinaminopeptidazės (LAP, EC 3.4.11), šarminės fosfatazės (AP, EC 3.1.3.1) aktyvumas. Kaip matyti iš tyrimų rezultatų, maltazės (p < 0,01), LAP (p < 0,001), AP (p < 0,01) bei sacharazės (p < 0,01) aktyvumas po nujunkymo tolygiai didėjo lyginant su savaite prieš nujunkymą. Tuo tarpu laktazės aktyvumas mažėjo (p > 0,05). Tyrimais išaiškinta, kad maltazės, sacharazės, LAP, AP aktyvumas teigiamai koreliuoja (p < 0,01) su gyvulio amžiumi (r = 0,30/ 0,14/ 0,30/ 0,14) bei svoriu (r = 0,24/ 0,13/ 0,31/ 0,10). [...].
After weaning, piglets often experience a growth check, associated with a high incidence of diarrhea. The objective of the study was to determine functional changes in the small intestine of piglets during the transition from liquid to solid diet by measuring brush-border enzyme activities. A total of 7 female piglets (6.23 ± 0.24 kg BW; German Landrace x Piétrain), weaned at 18 d of age, were fitted with a simple T - cannula at the distal ileum and housed individually in metabolism cages. The animals were fed twice daily (0800 h and 1500 h) ad libitum, and had free access to water. After surgery they received for 1wk a commercial milk-replacer with 21.9 % CP, 15.7 % CF and 18.3 MJ ME/kg (as fed). During wk 2 and 3, the animals were fed a pelleted diet based on grain and soybean meal with 21.2 % CP, 5.6 % CF and 14.5 MJ ME/kg (as fed). The activities of maltase (α-glucosidase, EC 3.2.1.20), lactase, (ß-galactosidase, EC 3.2.1.23), leucine aminopeptidase (LAP, EC 3.4.11), sucrase (sucrase α-D glucohydrolase, EC 3.2.1.48) and alkaline phosphatase (AP, EC 3.1.3.1) were determined in ileal digesta samples collected 6 d before and 14 d after transition from liquid milk diet to a solid pelleted diet. Sampling was performed three times per d from 0800 to 0900 h, 1200 to 1300 h and 1500 to 1600 h. Following transition from liquid to solid feeding, there was a constant increase in the activities of maltase (p < 0.01), LAP (p < 0.001) and AP (p < 0.01), whereas the level of lactase decreased, however, not significantly (p > 0.05). The activity of sucrase in wk 2 and 3 increased (p < .01) compared to wk 1, while no difference was observed (p > 0.05) between wk 2 and 3. The level of lactase is negatively correlated with age (r = -0.25) and body weight (r = -0.20). [...].