Polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių įtaka varškės bei jos gaminių kokybei
Author | Affiliation |
---|---|
Liutkevičius, Algirdas | |
Date |
---|
2010-06-18 |
[Tirta įvairios sudėties varškė ir jos gaminiai, papildyti augalinės ir gyvūninės kilmės polinesočiosiomis omega-3 riebalų rūgštimis, įterpiant į jų sudėtį kaip α-linoleno riebalų rūgšties (RR) šaltinį šalto spaudimo sėmenų aliejų (SA) bei gyvūninės kilmės omega-3 RR preparatą, turintį savo sudėtyje ilgos anglies atomų grandinės eikosapentaieno ir dokosaheksaieno (atitinkamai EPR ir DHR) riebalų rūgščių. Nustatytos šių gaminių fizikinės cheminės, juslinės savybės bei šių savybių pokyčiai produkto laikymo žemoje temperatūroje metu. Į liesą ir 9 % riebumo varškę pridėjus 2 % SA, sumažėja produkto rūgštingumas, pakinta skonio ir kvapo savybės (aiškiai jaučiasi nebūdingas varškei skonis, kvapas), o tai turi neigiamą įtaką varškės priimtinumui. Gyvūninės kilmės omega-3 RR preparato Omega-360TM (bendras EPR ir DHR kiekis preparate – 24 %), įterpimas į varškės, gautos separavimo būdu, struktūrą fiziologiškai reikšmingais kiekiais (25 % rekomenduojamo paros kiekio) turi nevienodą įtaką produkto kokybės rodikliams. [...]].