Laikymo technologijų įtaka vaisių ir daržovių cheminei sudėčiai ir fizikinėms bei cheminėms savybėms
Author | Affiliation |
---|---|
Viškelis, Pranas | |
Date |
---|
2017-01-24 |
„Agrariniai ir miškininkystės mokslai: naujausi tyrimų rezultatai ir inovatyvūs sprendimai“ yra periodinių mokslo darbų leidinių, turinčių ilgametes tradicijas ir leistų nuo institutų įkūrimo pradžios, Žemdirbystės institute – „Naujausi agronomijos tyrimų rezultatai“ (2010, Nr. 42), Sodininkystės ir daržininkystės institute – „Sodininkystės ir daržininkystės mokslo tyrimai“ (2010, Nr. 23), Miškų institute – „Lietuvos miškų instituto veiklos apžvalga“ (2010, Nr. 9), tęsinys. Skirtas mokslo, verslo ir plačiajai visuomenei.
Siekiant patenkinti vartotojų aukštos kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių poreikį, būtina ne tik rekonstruoti senus ir veisti naujus intensyvius žemaūgius sodus, duodančius labai kokybiškus vaisius, auginti naujų veislių daržoves, bet ir išsaugoti jų kokybę laikymo metu. Tam būtina diegti naujausias laikymo technologijas, pavyzdžiui, laikymą kontroliuojamoje ir itin mažo kiekio deguonies atmosferoje, pakavimą modifikuotoje atmosferoje. Tokiomis sąlygomis vaisiai iki naujo derliaus išsilaiko geros kokybės, kaip ką tik nuskinti. Taip ne tik maksimaliai išsaugoma vaisių bei daržovių kokybė, sumažinami laikymo nuostoliai, bet ir pailginamas jų vartojimo terminas. Tačiau net ir tobuliausios laikymo bei prekinio paruošimo technologijos neišsaugos produkcijos kokybės, jeigu vaisiai ir daržovės buvo auginti nesilaikant visų technologinių reikalavimų ir ypač nuskinti ne geriausiu laiku. Tik ištyrus šviežių vaisių bei daržovių fiziologinių ir biocheminių procesų bei cheminės sudėties pakitimus juos laikant įvairiomis sąlygomis, jas galima optimizuoti maksimaliai išsaugant įvairių vaisių ir daržovių natūralią biocheminę sudėtį, užtikrinant gerą kokybę bei išsilaikymą, sumažinti natūralius masės nuostolius laikymo metu. Tyrimų metodai. Veislių ‘Šampion’, ‘Ligol’, ‘Auksis’ ir ‘Aldas’ obuolių laikymasis kontroliuojamoje ir itin mažo kiekio deguonies atmosferoje tirtas klimato kamerose „Besseling“. Spalvos koordinatės matuotos spektrofotometru „MiniScan XE Plus“, tekstūra tirta tekstūros analizatoriumi „TA-XTplus“. Vaisių ir daržovių cheminė sudėtis standartiniais metodais nustatyta Biochemijos ir technologijos laboratorijoje. Rezultatai. Įvairių veislių obuoliai labai skirtingai reaguoja į kontroliuojamos atmosferos sudėtį. Obuolius ilgą laiką (10 mėn.) laikant kontroliuojamoje ir itin ma. [...].