Maisto alergija ir netoleravimas : mokomoji knyga
Date |
---|
2025-06-18 |
Recenzentai: Ieva Bajoriūnienė, Aida Žvirblienė
Aprobavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Medicinos fakulteto taryba ir LSMU Leidybos komisija 2025 02 15. Protokolas Nr. 3/2025.
Priedas p. 63-64
Bibliografija p. 71-74
Alergija maistui yra alergijos forma, pasireiškianti įvairiais klinikiniais požymiais ir neretai sukelianti gyvybei grėsmingas būkles. Alergija maistui yra vis dažnesnis reiškinys visame pasaulyje, ypač išsivysčiusiose šalyse. Maistas yra būtina organizmo egzistencijos dalis, su maistu iš aplinkos gaunamos organizmui reikalingos medžiagos, kurios yra svarbios gyvybinėms funkcijoms palaikyti, tačiau maistas gali kelti ir poveikį organizmui, kuris nėra pageidaujamas. Pastebima, kad daliai asmenų suvalgius tam tikro maisto atsiranda įvairūs simptomai - nuo pilvo skausmo, viduriavimo, tuštinimosi sutrikimų, nuovargio, mieguistumo, galvos skausmo iki bėrimų odoje, dusulio ar kraujospūdžio sumažėjimo. Šie simptomai gali išsivystyti dėl alergijos tam tikriems maisto produktams arba kitos kilmės nepageidaujamų reakcijų - maisto netoleravimo. Siekiant tinkamai valdyti šias reakcijas, svarbu mokėti jas atpažinti, išmanyti jų mechanizmus bei gydymo ir profilaktikos principus. Ši mokomoji knyga skirta aukštųjų mokyklų studentams, studijuojantiems medicinos, farmacijos ir kitas su sveikata susijusias programas, visų specialybių gydytojams, besidomintiems alergija maistui ir netoleravimu. Mokomosios knygos paskirtis - formuoti teorinių žinių apie maisto nepageidaujamas reakcijas pagrindus, pristatyti jų klasifikaciją, išsivystymo mechanizmus, klinikines išraiškas, diagnostikos ir gydymo būdus. Leidinyje aptariama nepageidaujamų reakcijų į maistą klasifikacija, alergijos maistui mechanizmai ir klinikinės išraiškos, apžvelgiama alergijos maistui diagnostika ir gydymo būdai, alergijos maistui profilaktika, maistui alergiškų asmenų vakcinacijos principai. Taip pat aptariami maisto netoleravimo mechanizmai, klinikiniai požymiai, gydymas ir diagnostikos principai. Mokomosios knygos pabaigoje pateikiami savitikros klausimai ir klinikinės situacijos. Šioje mokomojoje knygoje išdėstytos žinios suteiks praktinių įgūdžių pagrindus, reikalingus nuolatiniam profesiniam tobulėjimui, leis savarankiškai studijuoti apie nepageidaujamas reakcijas į maistą, ruoštis diskusijoms, seminarams ir įvairiems atsiskaitymams. Tikimasi, kad mokomoji knyga papildys bendrąsias alergologijos ir imunologijos žinias.