Omega-3, omega-6 ir omega-9 riebalų rūgščių kokybinis nustatymas ir santykio palyginimas kraujo riebaluose
Iljeitaitė, Vaiva |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: nustatyti omega-3, omega-6 ir omega-9 riebalų rūgštis bei palyginti jų santykį kraujo riebaluose. Uždaviniai: 1. Išanalizuoti šiuolaikinės instrumentinės analizės metodikas, naudojamas riebalų rūgščių santykio nustatymui ir palyginimui kraujo riebaluose. 2. Nustatyti riebalų rūgščių kokybinę sudėtį kraujo riebaluose. 3. Palyginti riebalų rūgščių santykį kraujo riebaluose. Metodai: Tyrimo objektas – 23-ejų, 29-erių, 30-ties ir 56-erių metų amžiaus žmonių, skirtingu dienų intervalu, surinkti septyni skirtingi kraujo mėginiai. Paruošti mėginiai ištirti dujų chromatografijos – masių spektrometrijos metodu. Rezultatai: Atlikus tyrimą nustatyta, jog tirtuose kraujo mėginiuose omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių nėra. Aptikta viena omega-6 grupei priklausanti linolo polinesočioji riebalų rūgštis. Visuose kraujo mėginiuose identifikuota mononesočioji, omega-9 grupei priklausanti oleino rūgštis. Išanalizavus ir atlikus chromatogramose pateiktų smailių plotų dydžių palyginimą, nustatyta, jog kraujo mėginiuose dominuoja sočiosios riebalų rūgštys iš kurių daugiausia yra palmitino rūgšties. Išvados: 1. Riebalų rūgštys, esančios kraujo riebaluose, buvo identifikuotos dujų chromatografijos metodu, naudojant masių spektrometrijos detektorių. Kiekinis riebalų rūgščių palyginimas kraujo riebaluose atliktas atsižvelgiant į chromatogramose užfiksuotus smailių plotų dydžius. 2. Tirtuose kraujo mėginiuose neidentifikuota nė viena omega-3 grupei priklausanti riebalų rūgštis. Omega-6 grupei priklausanti linolo rūgštis, identifikuota tik dviejų žmonių kraujo mėginiuose, tačiau labai mažais kiekiais. Dėl šios priežasties, santykio nustatyti tarp polinesočiųjų riebalų rūgščių negalima. 3. Atlikus RR kiekinį palyginimą atsižvelgiant į chromatogramose užfiksuotus smailių dydžių plotus, nustatyta, jog tirtuose kraujo mėginiuose dominuoja sočioji palmitino ir mononesočioji oleino riebalų rūgštis. Santykis tarp mononesočiųjų omega-9 ir sočiųjų riebalų rūgščių kraujo riebaluose yra ~ 1:2,5.
Aim: to identify the omega-3, omega-9 and omega-9 fatty acids and compare the ratio of blood fats. Tasks: 1. To analyze the modern instrumental analytical techniques used to identify the ratio of fatty acids and comparison of blood fat. 2. To identify the qualitative composition of fatty acids in the blood fat. 3. To compare the ratio of fatty acids of blood fat. Methods: The object of investigation - 23 years old, 29 years old, 30 years old and 56 years old adult‘s, at different days apart, collected seven different blood samples. Prepared samples were investigated by the gas chromatography - mass spectrometry method. Results: The investigation has shown that in the blood samples of omega-3 polyunsaturated fatty acids are absent. Detected only one omega-6 polyunsaturated linoleic fatty acid. At all blood samples was identified oleic acid of monounsaturated omega-9 group. After analysis and comparison of peaks areas sizes of chromatograms, was found that in the blood samples is dominating saturated fatty acids, most of which are palmitic acid. Conclusions: 1. Fatty acids contained in blood fats were identified by gas chromatography using a mass spectrometry detector, further taking account into the retention time. Quantitative comparison of fatty acids in the blood fats made in view from the chromatograms recorded peaks areas values. 2. At the blood samples has been identified, no fatty acids belonging to the group of omega-3. Linoleic acid, belonging to the group of omega-6, identified only in two people's blood samples, but in very small quantities. Because of this, the ratio between two groups omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids is not available. 3. The quantitative comparison of fatty acids in view of the peaks areas sizes of chromatograms, was founded that in the tested blood samples is dominating saturated palmitic and monounsaturated oleic fatty acids. The ratio of monounsaturated omega-9 and saturated fatty acids in blood fats is ~ 1: 2.5.