Risk of cutaneous malignant melanoma (CMM) in relation to diet
Omari, Hussein |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Aim and objectives: It is well known that sun exposure together with genetic factors are the main risk factors for melanoma development. Several studies in recent decades have brought the sight on the importance of our diet in the progression or prevention of cutaneous malignant melanoma (CMM) , which is the most common form of skin cancer (98% of cases). This study is aimed to focus on the available data centered on the topic, to summarize them, and make a valid conclusion.
Study design: A systemic review of previous observational studies which assessed the relation between dietary habits and CMM.
Materials and methods: The electronic databases “NCBI”, “Medscape”, “Sciencedirect”, and “Pubmed” were used to find articles. The quality of the articles were evaluated by reading and re-reading them carefully. Various official medical books were also used to gather different information during my research work.
Results: 42 articles were selected. 15 articles were excluded for not fulfilling the criteria, while the other 27 articles fulfilled the inclusion criteria. 3 articles about coffee, 2 about green tea, 2 about plants, 6 about vitamins (A, D, C, and E), 2 about unsaturated fatty acids, and 1 about Omega-3 obtained from fish showed protective roles against CMM. 1 article about coffee consumption, 1 about alcohol, 2 about plants, 1 about saturated fatty acids, 3 about sugar and 2 about red meat showed increased risk of CMM.
Conclusions: A tendency of reduction of CMM is associated with higher fish, polyunsaturated fats, vegetables, fruits, coffee, tea, and vitamins intake. While an increased risk of CMM with the consumption of alcohol, saturated fats, and sugar in high amounts.
Tikslas ir uždaviniai: Gerai žinoma, kad ultravioletiniai spinduliai kartu su genetiniais veiksniais yra pagrindiniai melanomos vystymosi rizikos veiksniai. Pastarųjų dešimtmečių moksliniai tyrimai rodo reikšmingą ryšį tar dietos ir piktybinių odos navikų progresavimo ar jų profilaktikos. Šio tyrimo tikslas – išanalizuoti pasirinkta tema mokslinės literatūros duomenis, apibendrinti juos ir pateikti išvadas.
Studijosu dizainas: Sisteminė ankstesnių mokslinių tyrimų apžvalga, kurioje įvertinta mitybos įpročių ir piktybinės odos melanomos (OM) ryšys.
Medžiagos ir metodai: Straipsnių paieškai naudota elektroninės duomenų bazės. Straipsnių kokybė buvo įvertinta atidžiai ir jie visi perskaityti. Darbe susijusia tema panaudotos ir medicinos knygos.
Rezultatai: 42 straipsniai buvo atrinkti. 15 straipsniuose nerasta absoliutaus ryšio tarp dietos kaip rizikos veiksnio OM, o kiti 27 straipsniai parodė, kad žuvų, daržovių, vaisių, kavos, arbatos, vitaminų A, C, D ir E apsauginis vaidmuo yra įrodytas. Kiti straipsniai, kuriuose kalbama apie alkoholį, riebalus ir cukrų dietoje, turėjo žalingą poveikį, dėl kurio padidėja rizika vystytis OM.
Išvados: Nustatyta tendencija mažėti OM rizikos mažinimas naudojant didesnę žuvų, daržovių, vaisių, kavos, arbatos ir vitaminų kiekį. Nors padidėjusi OM rizika vartojant alkoholį ir riebalų bei cukraus suvartojimą dideliais kiekiais.