Skirtingų racionų efektyvumas šeriant audinių prieauglį
Date |
---|
2010-10-29 |
Gyvybingumui, normaliai sveikatos būklei ir gražiam kailiui gauti žvėreliams reikalingas atitinkamas kiekis apykaitos energijos, baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Maisto medžiagos racione turi būti atitinkamu santykiu ir gerai absorbuojamos. Šerdami audinukus nuo bandymo pradžios iki mušimo, naudojome skirtingus racionus, kurių sudėtyje vienodas kiekis buvo tik riebalinių medžiagų, o kitų maisto medžiagų kiekis skyrėsi. Baltymus atskirose grupėse reguliavome pagal sušeriamos žuvies kiekį. Daugiausia žuvies (apie 60 proc.) buvo III tiriamosios grupės audinių racionuose. Visų grupių racionų energinė vertė buvo apie 499 kcal (2089 kJ). Kontrolinės grupės audinės buvo šeriamos racionu, sudarytu iš natūralių produktų, o visų trijų tiriamųjų grupių žvėreliai šerti sausu granuliuotu pašaru. Per visą auginimo laiką audinių masė kito labai įvairiai. Bandymo pabaigoje kontrolinės grupės audinių kūno masė buvo 2048 g; I tiriamosios grupės – 91 g mažesnė (p<0,001); II – 5,71 proc. (p<0,001) ir III – 6,49 proc. (p<0,001) didesnė. Vidutinis kailiukų dydis kontrolinės grupės audinukų buvo 67,7 cm, didžiausio dydžio kailiukai buvo III tiriamosios grupės – 68,8 cm. Visų grupių audinių pagrindiniai kraujo plazmos rodikliai (kraujo plazmos baltymai, kraujo gliukozė, kraujo serumo cholesterolis) atitiko normą.
Minks usually feed with raw meat and fish mixed with cereals and water. The mixture of such products can vary according to the nutritional needs of the animals. It is possible to change the percentages in order to obtain a balanced diet with the appropriate supply of proteins, fats, fibres and carbohydrates. The aim of the present study was to evaluate the effect of different protein level in the diet on growing of young minks. Fourty young minks were randomly divided into 4 equal groups of 10 minks in each – control (Group 1) and 3 experimental groups (Groups 2-4). All minks were kept in the individual cages and experiment lasted for 60 days. The control animals (Group 1) were fed a diet composed of 54% raw-frozen lean fish byproducts, 35% raw-frozen meat byproducts, 8% cereals, 1% vitamin/mineral premix, and 1% water. The experimental Groups 2–4 were assigned to dry pelleted feed supplemented with increasing levels of protein mixture in form of fish meal – 26.3%, 35.4% and 44.1%, respectively. In all groups the energy value was approximately 499 kcal (2089 kJ). Throughout the experiment minks were weighed on days 30, 45 and 60. During the experiment all minks had a normal appetite and the rations were completly consumed. In all groups the average weight increased gradually. At the end of experiment average live weight of minks in Group 2 decreased on 4.4% (P<0.05), in Groups 3 and 4 increased on 5.4% (P<0.05) and 6.1% (P<0.01) compared to controls in Group 1, respectively. The highest average size of the fur was registered in Group 3 (68.8 cm). The level of protein, glucose, cholesterol in blood of all mink groups were within the physiological norm and the differences between groups were not significant (P>0.05).