Erškėčių vaisių ir jų preparatų fenolinių junginių sudėties įvairavimo tyrimas
Varvarinas, Edvinas |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
E. Varvarino magistro baigiamasis darbas/ mokslinis vadovas prof. V. Jakštas; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Medicinos akademijos, Farmacijos fakulteto, Farmakognozijos katedra. – Kaunas. Pavadinimas: Erškėčių vaisių ir jų preparatų fenolinių junginių sudėties įvairavimo tyrimas. Tikslas: nustatyti skirtingose Lietuvos augimvietėse surinktų paprastųjų ir miškinių erškėčių vaisių mėginių bei erškėčių preparatų fenolinių junginių sudėties įvairavimą ir jų antiradikalinį aktyvumą in vitro. Uždaviniai: Ištirti paprastųjų erškėčių (Rosa canina L.) ir miškinių erškėčių (Rosa majalis Herrm.) vaisių ėminių bei jų preparatų fenolinių junginių kiekybinę sudėtį, taikant UV–regimosios šviesos spektrofotometrijos metodą; išanalizuoti erškėčių vaisių bei jų preparatų ekstraktų antiradikalinį aktyvumą UV-regimosios šviesos spektrofotometrijos ABTS metodu; ultra–efektyviosios skysčių chromatografijos–tandeminės masių spektrometrijos metodu nustatyti ir palyginti erškėčių vaisių bei jų preparatų ištraukų komponentus. Objektas ir metodai: skirtinguose Lietuvos regionuose rinkti Rosa canina L. ir Rosa majalis Herrm. vaisiai bei Lietuvos vaistinėse įsigyti preparatai, kurių sudėtyje yra Rosa canina L. ar Rosa majalis Herrm. milteliai arba ekstraktas. Bendras fenolinių junginių kiekis, flavonoidų kiekis bei antiradikalinis aktyvumas nustatytas UV spektrofotometriniu metodu. Fenoliniai junginiai identifikuoti bei kiekybiškai įvertinti UESC-MS/MS metodu. Rezultatai ir išvados: Didžiausias fenolinių junginių kiekis nustatytas paprastųjų erškėčių vaisiuose rinktuose Šakių mieste (22,45 mg GRE/g), miškinių erškėčių vaisiuose - Jurbarke rinktuose vaisiuose (24,41 mg GRE/g), o maisto papilduose - mėginyje P4 (31±2,31 mg GRE/RVP). Didžiausias flavonoidų kiekis ištyrus Rosa canina L. mėginius nustatytas Šakių mieste rinktuose vaisiuose (1,6 mg RE/g). Rosa majalis Herrm. vaisiuose - Jurbarko augimvietės vaisiuose (1,62 mg RE/g), o maisto papilduose - mėginyje P2 (8,8±1,06 mg RE/RVP). Didžiausiu antiradikaliniu aktyvumu iš paprastųjų erškėčių vaisių pasižymėjo Šakiuose rinkti vaisiai (127,1 µmol TE/g), miškinių erškėčių mėginiuose - Liudvinave, Marijampolės raj. rinkti vaisiai (132,44 µmol TE/g), o maisto papilduose - mėginyje P4 (773,6±30,73 µmol TE/RVP). Atlikus fenolinių junginių kokybinę analizę UESC-MS/MS metodu, tirtuose mėginiuose identifikuoti šie 9 fenoliniai junginiai: chlorogeno rūgštis, kemferol-3-O-gliukozidas, hiperozidas, izokvercitrinas, rutinas, neochlorogeno rūgštis, kvercitrinas, tilirozidas, kvercetinas.
E. Varvarinas master‘s thesis. Supervisor Prof. dr. V. Jakštas; Lithuanian University of Health Sciences, Medical Academy, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmacognosy. – Kaunas. The title: The research of phenolic compounds composition variability of rosehips and their products. The aim: to evaluate the variation of phenolic compounds‘ composition and antiradical activity in vitro in samples of dog rose and cinnamon rose fruits collected from various natural habitats of Lithuania and their products. Objectives: to determine quantitative composition of phenolic compounds in samples of dog rose (Rosa canina L.) and cinnamon rose (Rosa majalis Herrm.) fruits and their products using UV spectrophotometric method; to analyse antiradical activity in extracts of rosehips and their products using spectrophotometric ABTS method; to determine and compare the components in extracts of rosehip fruits and their products using UHPLC-MS/MS method. Object and methods: Rosa canina L. and Rosa majalis Herrm. fruits collected from various regions of Lithuania and their products containing Rosa canina L. and Rosa majalis Herrm. powder or extract. The total content of phenolic compounds, content of flavonoids and antiradical activity has been evaluated using UV spectrophotometric method. Phenolic compounds has been identified and evaluated using UHPLC-MS/MS method. Results and conclusions: The highest content of phenolic compounds was determined in dog rose fruits collected in Šakiai (22.45 mg GAE/g), in cinnamon rose fruits – collected in Jurbarkas (24.24 mg GAE/g), in food supplement sample P4 (31±2,31 mg GRE/RVP). The highest content of flavonoids was determined in Rosa canina L. fruits collected in Šakiai (1.6 mg RE/g), in Rosa majalis Herrm. fruits – collected in Jurbarkas (1.62 mg RE/g), in food supplement sample P2 (8,8±1,06 mg RE/RVP). The highest antiradical activity was assessed in dog rose fruits collected in Šakiai (127.1 µmol TE/g), in cinnamon rose fruits – collected in Liudvinavas, Marijampolė region (132.44 µmol TE/g), in food supplement sample P4 (773,6±30,73 µmol TE/RVP). Qualitative analysis of phenolic compounds by UHPLC-MS/MS method identified the following 9 phenolic compounds in studied samples: chlorogenic acid, kemferol-3-O-glucoside, hyperoside, isoquercitrin, rutin, neochlorogenic acid, quercitrine, tiliroside, quercetin.