Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/110221
Options
Aflatoksino B1 bei kitų mikotoksinų ir jų producentų paplitimas tam tikruose produktuose pagamintuose iš kukurūzų
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Aflatoksino B1 bei kitų mikotoksinų ir jų producentų paplitimas tam tikruose produktuose pagamintuose iš kukurūzų
Other Title
Prevalence of Aflatoxin B1 and Other Mycotoxins, Their Production in Certain Maize-Based Products
Author
Morkeliūnas, Martynas |
Advisor
Other(s)
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Extent
42 p.
Date Issued
2021-05-27
Abstract
SANTRAUKA Aflatoksino B1 bei kitų mikotoksinų ir jų producentų paplitimas tam tikruose produktuose pagamintuose iš kukurūzų Martynas Morkeliūnas Magistro baigiamasis darbas Darbo apimtis: 42 puslapiai, 14 paveikslų. Darbo tikslas: nustatyti ir įvertinti Aflatoksino B1 bei kitų mikotoksinų ir jų producentų paplitimą kukurūzų grūduose ir lavašuose, pagamintuose su skirtingais priedais.
Tyrimo metodai ir medžiagos: 10-tyje kukurūzų grūdų mėginių buvo nustatomas bendras mikroorganizmų, mielių ir pelėsinių grybų skaičius, mikotoksinų koncentracija, atliekamas pelėsinių grybų identifikavimo tyrimas. Iš septynių mėginių buvo gaminami lavašai, kurie tirti tokiais pačiais tyrimo metodais kaip ir kukurūzų grūdai, o gautas užterštumo skirtumas buvo palyginamas atlikus statistinę analizę gautų rezultatų patikimumui nustatyti. Trims likusiems kukurūzų grūdų mėginiams buvo atliktas mikotoksinų koncentracijos nustatymas, identifikuotas labiausiai užkrėstas mėginys ir naudojant raudonėlius, maltus lauro lapus bei baziliką nustatinėjama ar šie augaliniai priedai įtakojo mikotoksinų koncentracijų pokyčius pagaminutuose lavašuose. Tyrimo rezultatai ir išvados: Kukurūzų grūdų vidutinis bendras mikroorganizmų skaičius buvo 2,17 ± 0,19 log KSV/g, pelėsinių grybų ir mielių skaičius 1,7 ± 0,32 log KSV/g, užterštumas mikotoksinais AFB1, OTA, ZEA, DON, T-2 ir H-2 siekė 1,43 ± 0,92, 1,71 ± 0,81, 160 ± 97,85, 250 ± 77,15, 0,04 ± 0,04 μg/kg atitinkamai. Pelėsinių grybų nustatytos gentys buvo Rhizopus spp. 83,57 ± 6,14 proc., Mucor spp. - 12,14 ± 3,91 proc., Aspergillus spp. - 4,29 ± 3,52 proc. Lavašuose, lyginant su kukurūzų grūdais, 6 proc. sumažėjo bendras mikroorganizmų skaičius ir 5,88 proc. pelėsinių grybų bei mielių skaičius. AFB1 koncentracija sumažėjo 25,16, OTA – 35,09, ZEA – 48,21, DON – 76,46 proc., tačiau T-2 ir H-2 mikotoksinų tarša išaugo nuo 0,04 ± 0,04 iki 21,43 ± 21,43 μg/kg, p > 0,05. Rhizopus spp. ir Aspergillus spp. lavašuose, lyginant su kukurūzų grūdais, sumažėjo 3,94 ir 66,67 proc. atitinkamai, o Mucor spp. išaugo 6,21 proc., p > 0,05. Lavašuose, pagamintuose su baziliku, raudonėliu ir lauro lapais AFB1 koncentracija buvo sumažinta 100 proc. ZEA koncentracija 100 proc. sumažinta mėginiuose su lauro lapais ir raudonėliais, tačiau padidėjo 42,86 proc. mėginyje, pagamintame su baziliku. DON ir OTA koncentracijos nebuvo nustatytos.
Tyrimo metodai ir medžiagos: 10-tyje kukurūzų grūdų mėginių buvo nustatomas bendras mikroorganizmų, mielių ir pelėsinių grybų skaičius, mikotoksinų koncentracija, atliekamas pelėsinių grybų identifikavimo tyrimas. Iš septynių mėginių buvo gaminami lavašai, kurie tirti tokiais pačiais tyrimo metodais kaip ir kukurūzų grūdai, o gautas užterštumo skirtumas buvo palyginamas atlikus statistinę analizę gautų rezultatų patikimumui nustatyti. Trims likusiems kukurūzų grūdų mėginiams buvo atliktas mikotoksinų koncentracijos nustatymas, identifikuotas labiausiai užkrėstas mėginys ir naudojant raudonėlius, maltus lauro lapus bei baziliką nustatinėjama ar šie augaliniai priedai įtakojo mikotoksinų koncentracijų pokyčius pagaminutuose lavašuose. Tyrimo rezultatai ir išvados: Kukurūzų grūdų vidutinis bendras mikroorganizmų skaičius buvo 2,17 ± 0,19 log KSV/g, pelėsinių grybų ir mielių skaičius 1,7 ± 0,32 log KSV/g, užterštumas mikotoksinais AFB1, OTA, ZEA, DON, T-2 ir H-2 siekė 1,43 ± 0,92, 1,71 ± 0,81, 160 ± 97,85, 250 ± 77,15, 0,04 ± 0,04 μg/kg atitinkamai. Pelėsinių grybų nustatytos gentys buvo Rhizopus spp. 83,57 ± 6,14 proc., Mucor spp. - 12,14 ± 3,91 proc., Aspergillus spp. - 4,29 ± 3,52 proc. Lavašuose, lyginant su kukurūzų grūdais, 6 proc. sumažėjo bendras mikroorganizmų skaičius ir 5,88 proc. pelėsinių grybų bei mielių skaičius. AFB1 koncentracija sumažėjo 25,16, OTA – 35,09, ZEA – 48,21, DON – 76,46 proc., tačiau T-2 ir H-2 mikotoksinų tarša išaugo nuo 0,04 ± 0,04 iki 21,43 ± 21,43 μg/kg, p > 0,05. Rhizopus spp. ir Aspergillus spp. lavašuose, lyginant su kukurūzų grūdais, sumažėjo 3,94 ir 66,67 proc. atitinkamai, o Mucor spp. išaugo 6,21 proc., p > 0,05. Lavašuose, pagamintuose su baziliku, raudonėliu ir lauro lapais AFB1 koncentracija buvo sumažinta 100 proc. ZEA koncentracija 100 proc. sumažinta mėginiuose su lauro lapais ir raudonėliais, tačiau padidėjo 42,86 proc. mėginyje, pagamintame su baziliku. DON ir OTA koncentracijos nebuvo nustatytos.
SUMMARY Title of the Master‘s Thesis Martynas Morkeliūnas Master‘s Thesis Thesis consists of: 42 pages, 14 pictures. Aim of the thesis: Determine and evaluate the prevalence of aflatoxin B1, other mycotoxins and their producers in maize grains and lavashes produced with different additives. Study methods and materials: The total number of microorganisms, yeasts and molds, mycotoxin concentration, and mold identification test were determined in 10 maize grain samples. Lavashes were produced from seven samples and tested using the same test methods as maize grains, the resulting contamination difference was compared to the reliability of the results obtained by statistical analysis. The three remaining maize grain samples were assayed for mycotoxins, the most infected sample was identified, and oregano, ground bay leaves, and basil were used to determine whether these plant additives affected changes in mycotoxin concentrations in the produced lavashes. Study results and conclusions: The average total number of microorganisms in maize grains was 2.17 ± 0.19 log CFU/g, the number of molds and yeasts was 1.7 ± 0.32 log CFU/g. Mycotoxin contamination with AFB1, OTA, ZEA, DON, T-2 and H-2 was 1.43 ± 0.92, 1.71 ± 0.81, 160 ± 97.85, 250 ± 77.15, 0.04 ± 0.04 μg/kg, respectively. Detected genera of molds were Rhizopus spp. 83.57 ± 6.14%, Mucor spp. - 12.14 ± 3.91% and Aspergillus spp. - 4.29 ± 3.52%. In lavashes, compared to corn grains, the total number of microorganisms and number of molds and yeasts decreased by 6% and 5,88% respectively. AFB1 concentration decreased by 25.16%, OTA by 35.09%, ZEA by 48.21%, DON by 76.46%, but T-2 and H-2 mycotoxin contamination increased from 0.04 ± 0.04 to 21.43 ± 21.43 μg/kg, p > 0.05. Rhizopus spp. and Aspergillus spp. in lavash, compared to corn grains, decreased by 3.94 and 66.67 percent respectively, however, Mucor spp. increased by 6.21%, p > 0.05. In lavashes made with basil, oregano and bay leaves, the AFB1 concentration was reduced by 100%. ZEA concentration decreased 100% in samples with bay leaves and oregano, but increased by 42.86% in a sample prepared with basil. DON and OTA concentrations were not detected.
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access