Valgomosios sodos glicerolio tirpalas – greita alternatyva plokštelinių dantų protezų priežiūros priemonėms
Date |
---|
2021-05-28 |
Recenzentai: prof.. dr. Vilma Brukienė, doc. dr. Gintaras Janužis, gyd. od. Ramunė Kiaunienė.
Įvadas. Dėl prastos burnos higienos ant dantų protezų lengviau formuojasi ir kaupiasi biofilmas – mikroorganizmų sankaupa, susidedanti iš įvairių rūšių bakterijų, grybelių ir maisto likučių. Valgomosios sodos tirpalas yra nuo seno naudojama dantų protezų priežiūros priemonė apie kurią yra daug jau seniai atliktų tyrimų, tačiau juose esanti informacija yra aktuali iki šiol. Taip pat žinoma, kad įdėjus bakteriją į glicerolį, bus sukeltas didžiulis osmosinis šokas, kuris gali sukelti daugumos bakterijų mirtį dėl per didelio jų tarpląstelinio vandens kiekio, bandančio patekti į tarpląstelinę, be vandens (bet glicerolio turinčią) aplinką. Valgomąją sodą, kaip dažnai naudojamą priemonę plokštelinių dantų protezų priežiūrai, nusprendėme patobulinti ištirpdindami ją glicerolyje, iškeldami hipotezę, kad glicerolis sustiprins valgomosios sodos dezinfekcines savybes. Tikslas. Įvertinti valgomosios sodos glicerolio tirpalo antimikrobinį poveikį į burnoje dažnai aptinkamas tirtas bakterijas ir candida albicans grybelį. Metodika. Eksperimentuose in vitro buvo nustatytas valgomosios sodos 5% tirpalo ir valgomosios sodos glicerolio 5% tirpalo kokybinis antimikrobinis, antigrybelinis poveikis tyrime naudojamų standartinių (etaloninių) bakterijų (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Streptococcus mutans ATCC 25175, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Proteus vulgaris ATCC 8427, Bacillus subtilis ATCC 6633, ir grybelio Candida albicans ATCC 10231 kultūrų atžvilgiu. Kultivuota 15 ml Miulerio-Hintono agare maišyto su 2, 1,5, 1, 0,6, 0,3 ir 0,1 g 5% tiriamais tirpalais. Antimikrobinis aktyvumas nustatomas difuzijos į standųjį mitybinį agarą metodu. Tyrimas buvo atliktas remiantis EARSS (European Antimicrobial Resistance [...].