Minkštųjų pastilių su čiobrelių skystuoju ekstraktu modeliavimas ir kokybės vertinimas
Volskytė, Simona |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Degutytė, Rimgailė | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Inkėnienė, Asta Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Zymonė, Kristina | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas: parinkti tinkamą minkštųjų pastilių su čiobreliais gamybos technologiją ir ją įvertinti. Darbo uždaviniai: pagaminti čiobrelių skystąjį etanolinį ir vandeninį ekstraktą, kurie pasižymėtų reikšmingai dideliu fenolinių junginių kiekiu; parinkti tinkamą minkštųjų gelinių pastilių su čiobrelių skystuoju ekstraktu gamybos technologiją; įvertinti pagamintų minkštųjų pastilių kokybinius parametrus: masės vienodumą, suirimo laiką, drėgmės kiekį, tekstūrą ir juslines savybes; nustatyti pagaminto produkto stabilumo priklausomybę nuo pagalbinių medžiagų. Tyrimo objektas: minkštosios gelinės pastilės su skystuoju čiobrelių ekstraktu. Metodai: ekstrakcijos metodas, spektrofotometrinis metodas, liejimo į formas metodas, tekstūros analizės metodas, juslinių savybių tyrimas. Rezultatai ir išvados: optimalios ekstrakcijos sąlygos fenolinių junginių kiekio nustatymui čiobrelių žaliavoje, tai tirpiklis – 70 % (V/V) etanolis maceracijos būdu ir 30 min ekstrakcijos trukmė veikiant vandeninį ekstraktą ultragarsu. Didžiausias fenolinių junginių kiekis yra aptiktas vandeniniame čiobrelių ekstrakte 6,83 ± 0,2 mg/ml, palyginti su etanoliniu ekstraktu - 6,67 ± 0,2 mg/ml (p<0,05). Naudojant tekstūros analizės aparatą, tvirtumo rezultatų duomenimis nustatyta formuojamo produkto sudėties priklausomybė nuo želatinos kiekio. Atlikus 8 sumodeliuotų minkštųjų gelinių pastilių pagrindo sudėčių tekstūros tvirtumo analizę buvo nustatyta optimali sudėtis: 4 g želatinos, 15 ml vandens, 10 g glicerolis. Veiklioji medžiaga - skystasis etanolinis čiobrelių ekstraktas. Stabilumo tyrimo metu nustatyta, kad skystasis etanolinis čiobrelių ekstraktas, palyginus su skystuoju vandeniniu ekstraktu, yra stiprus natūralus konservantas, tinkamas naudoti minkštųjų gelinių pastilių gamyboje. 4 mėn atlikto masės vienodumo tyrimo metu nustatytas reikšmingas drėgmės netekimas ir bendras fenolinių junginių kiekio sumažėjimas visose pagamintose kramtomose formose. Pagal juslinių savybių gautus rezultatus galima daryti išvadą, jog vanilės ekstraktas turėjo įtakos guminuko spalvai, išvaizdai, kvapui ir skoniui, tačiau kietumui įtakos neturėjo.
Project aim: to select and evaluate an appropriate technology for the production of soft pastilles with thyme. Project tasks: to produce a liquid ethanolic and aqueous extract of thyme, which is characterized by a high amount of phenolic compounds; to select the appropriate technology for the production of soft gelatin pastilles with liquid thyme extract; to evaluate the quality parameters of the manufactured soft pastilles: uniformity of mass, disintegration time, moisture content, texture and sensory properties; to determine the dependence of the stability of the manufactured product on the excipients. Research object: soft gelatin pastilles with liquid thyme extract. Methods: extraction method, spectrophotometric method, molding method, texture analysis method, examination of sensory properties. Results and conclusion: the optimal extraction conditions for the determination of phenolic compounds in the thyme herb material are 70% (V/V) ethanol by maceration and 30 min duration of extraction by ultrasound of the aqueous extract. The highest content of phenolic compounds was found in aqueous thyme extract 6,83 ± 0,2 mg/ml, compared to 6,67 ± 0,2 mg/ml in ethanolic extract (p<0,05). In texture analysis was determined the dependence on the gelatin amount of the formed product. After analysis of the texture strength of the base compositions of 8 simulated soft gel lozenges, the optimal composition was determined: 4 g of gelatin, 15 ml of water, 10 g of glycerol. The active substance is liquid ethanolic thyme extract. The stability study was found that the liquid ethanolic thyme extract, compared to the liquid aqueous extract, is a strong natural preservative suitable for use in the manufacture of soft gelatin pastilles. A 4-month mass uniformity study showed a significant loss of moisture and a reduction of phenolic compounds in all chewable forms. From the sensory results, it can be concluded that the vanilla extract had an effect on the color, appearance, odor and taste of the gelatin pastilles, but no effect on the hardness.