Pašarinių žaliavų ir pašarų fizinių ir higieninių rodiklių tyrimai : mokomoji knyga
Date |
---|
2023-02-13 |
Aprobavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Veterinarijos fakulteto taryba ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Leidybos komisija 2023-02-13. Protokolas Nr. 3/2023.
ISBN 978-9955-15-786-1 (elektroninė versija)
Bibliogr.: p. 83-85
Priedas: p. 86.
Pašarų higiena - priemonės ir sąlygos, būtinos pavojams kontroliuoti, taip užtikrinant pašarų ar jų žaliavų tinkamumą naudoti gyvūnų mityboje. Gebėjimas apsaugoti žaliavas ir pagamintus pašarus nuo nepageidaujamų mikroorganizmų bei kenksmingų medžiagų yra labai svarbus veiksnys, siekiant užtikrinti gyvūnų produktyvumą ir sveikatingumą. Pašarų higienos tikslas - kontroliuoti nepageidaujamus mikroorganizmus ir juos sukeliančius veiksnius visoje pašarų gamybos grandinėje. Ryšys tarp pašarų ir mikroorganizmų priklauso nuo įvairių aplinkos sąlygų ir fizinių rodiklių tokių kaip drėgnis, temperatūra ir tankis. Patogeniniai mikroorganizmai gali plisti žaliavoje ir tiesiogiai pernešti ligas; be to, mikroorganizmai gali būti atsakingi už pašarų gedimą ir mažinti pašarų mitybinę vertę. Tad pašarų gamybos, tvarkymo, laikymo ir apskaitos higiena yra svarbi pašarų saugos dalis. Mokomoji knyga „Pašarinių žaliavų ir pašarų fizinių ir higieninių rodiklių tyrimai“ skirta LSMU Veterinarijos akademijos Veterinarijos fakulteto, Veterinarinės medicinos, Maisto saugos ir Maisto mokslo studijų programų studentams, kurių studijų programose numatyti dalykai „Veterinarinė higiena“ ir „Mikotoksinai maisto grandinėje“. Ši knyga taip pat gali būti naudinga visiems, besidomintiems pašarinių žaliavų ir pašarų fizinių ir higieninių rodiklių tyrimais. Šioje mokomojoje knygoje pateikti pašarinių žaliavų ir pašarų tyrimo metodai gali būti taikomi tik mokymo tikslais.