The Effects of silage inoculants on the fermentation and aerobic stability of legume-grass silage
Author | Affiliation |
---|---|
Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institutas |
Date |
---|
2011-04-01 |
Tyrimų tikslas-nustatyti biologinių silosavimo priedų (inokuliantų) poveikį pupinių ir miglinių žolių siloso kokybiniams rodikliams. Silosavimo metu naudotas homofermentatyvinių pieno rūgšties bakterijų mišinys: Entrococcus faecium, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum; homofermentatyvinių ir heterofermentatyvinių pieno rūgšties bakterijų mišinys Lactobacillus plantarum, Entrococcus faecium ir L. buchneri: homofermentatyvinių pieno rūgšties bakterijų mišinys ir natrio benzoatas; homofermentatyvinių pieno bakterijų mišinys bei fermentas ksilanazė ir homofermentatyvinių pieno rūgšties bakterijųmišinys bei bei fermentas ksilazė ir natrio nitratas. Silosas buvo pagamintas laboratorinėmis sąlygomis iš antros pjūties raudonųjų dobilų ir daugiamečių svidrių mišinio (1:1), pavytinto iki 265 gkg-¹ sausųjų medžiagų. Žolė nupjauta ir susmulkinta naudojant standartinę žolių dorojimo ir smulkinimo techniką. Susmulkinta žaliava silosuota be priedų arba apdorojus vienu iš inokuliantų, 3 litrų talpos hermetiškai uždaromuose laboratoriniuose induose. Laboratorinės siloso talpos buvo atidarytos,nuo silosavimo praėjus 90 dienų, ir paimti mėginiai jų cheminei sudėčiai bei aerobiniam stabilumui nustatyti. Visi tyrimų metu naudoti priedai turėjo neigiamos įtakos siloso kokybei ir sumažino siloso pH rodiklį, amoniakinio azoto koncentraciją, sausųjų medžiagų nuostolius ir mielių bei pelėsių populiaciją, palyginti su silosu be priedų. Žemiausias pH rodiklis ir mažiausi sausųjų medžiagų nuostoliai buvo siloso, pagaminto su homofermentatyviniu pieno rūgšties bakterijų mišiniu kartu su fermentu ksilanaze ir natrio nitratu. Homofermentatyvinės pieno rūgšties bakterijos kartu su heterofermentatyvine L. buchneri silose padidino acto rūgšties kiekį ir gerokai pagerino jo aerobinį stabilumą.
The effects of silage additives homofermentative lactic acid bacteria (LAB) strains Entrococcus faecium, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, homo-and heterofermentative LAB strains Lactobacillus plantarum, Entrococcus faecium and L. buchneri; homofermentative LAB strains plus sodium benzoate; homofermentative LAB strains plus xylanase and homofermentative LAB strains xylanase and plus sodium nitrate on the fermentation and aerobic stability of legume-grass silages were studied under laboratory conditions. The second cut (265 g kg-¹ dry matter) of a mixture of red clover and perennial ryegrass (1:1) stand was harvested with standard field equipment. After inoculants were added, the chopped forages were ensiled in a 3,0 litre anaerobic glass jars and compared with control silage prepared without an inoculant. The silages were opened after 90 days of ensiling and their chemical composition was measured. Silages were also assessed for aerobic stability. Overal, microbial inoculants generally had a positive effect on grass-legume silage characteristics in terms of lower pH,ammonia-N concentrations, reduced DM losses and populations of yeasts and mould compared with control silages. The final pH and DM loss was lowest for silages inoculated with homofermentative LAB in combination with xylanase and for silages inoculated with homofermentative LAB in combination with xylanse and sodium nitrate. Homofermentative LAB in combination with L. buchneri or sodium benzoate shifted fermentation toward acetate and had a great effect on aerobic stability of slightly wilted red clover-ryegrass silages.