Maistinių sėlenų vartojimas ir įvedimas į mitybos racioną
Date |
---|
2014 |
ISBN 978-9955-15-341-2.
Bibliogr.: p. 8
Įvadas. Kviečių sėlėnos – tai luobelės, kurios lieka sumalus grūdą. Jose gausu ne tik įvairiausių vitaminų, bet ir biologiškai veiklių skaidulinių bei mineralinių medžiagų. Sėlėnų skaidulinės medžiagos skatina žarnyno peristaltiką ir tuštinimąsi. Jose gausu ląstelienos, kuri gerina virškinimą, neleidžia kauptis riebalams, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Jau septintajame dešimtmetyje buvo padarytos mokslinės išvados, kad skaidulinės medžiagos saugo nuo hemarojaus, storasias žarnas – nuo vėžinių pakitimų. 25-30 g sėlėnų kiekvieną dieną – puiki vidurių užkietėjimo profilaktika. Maistinės sėlėnos dėl savo itin efektyvaus poveikio tiek liaudies, tiek medicinos terminologijoje yra vadinamos "žarnyno šluota". Jos padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Sėlėnos gana greitai išbrinksta skrandyje ir suteikia sotumo jausmą, todėl jas naudinga valgyti sergantiesiems cukralige ar turintiems antsvorio (Dietary Fibre, J. Gray, ILSI Europe Concise Monograph Series, 2006). Maistinės sėlenos įvairiapusiškai teigiamai veikia žmogaus organizmo fiziologines funkcijas, normalizuoja žarnyno veiklą ir saugo nuo vidurių užkietėjimo, divertikuliozės, padeda apsaugoti storasias žarnas nuo vėžinių pakitimų, mažina cukraus kiekį kraujyje. [...]. Darbo tikslas. Išanalizuoti žmonių mitybos įpročius atsižvelgiant į maistinių sėlėnų vartojimą. [...].
The questionnaire was drawn up by the 2013. November survey of people executed. Questions revealed details of the respondents (gender, education, age), and the remaining issues of the respondents revealed bran dietary habits. The survey conducted by the online portal www.apklausa.lt. Respondents explained the purpose for which the survey is carried out and that the data collected will be used only for this work. Questionnaires were sent to 106 – s respondents. Fully answered 66 participants. From the qualitative answer questionnaires were to enter the results and conclusions. Conclusions: 1. The dietary bran supplement can add the daily diet of missing fibers. 2. People's must be inform about the bran and their benefits and encourage to take them because 82 percent consumers don't know information about it, 49 percent respontents don't use this product. 3. This survey made it clear that people are useing not enough dietary bran and they don't know about them a lot.