Angliavandenių, baltymų ir riebalų vartojimas sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu su išreikštu atsparumu insulinui ir kontrolinėje grupėje
Date |
---|
2018-05-25 |
Įžanga. 2 tipo cukrinio diabeto (CD) atsiradimui svarbią reikšmę turi atsparumas insulinui (AI). Nėra žinoma, kodėl AI progresuoja ir jau esant CD diagnozei iki sunkių AI formų. Sunki AI turi neigiamą įtaką CD kompensacijai, CD komplikacijų progresavimui, ypač kardiovaskulinei sistemai ir psichoemocinei būklei. Yra žinoma, jog AI atsiradimui ir tolimesniam progresavimui, tokie faktoriai kaip nutukimas, nejudra, netinkama dieta turi svarbią įtaką. Įvairus angliavandenių vartojimas skirtingai veikia AI, remiantis įvairiais literatūros šaltiniais. Tačiau aiškių rekomendacijų, kokia dieta ir koks angliavandenių kiekio suvartojimas gerintų insulino jautrumą, nėra pateikta. Šio tyrimo tikslas buvo palyginti angliavandenių, baltymų ir riebalų vartojimą sunkaus AI ir kontrolės grupėse. Metodika. Atvejo-kontrolės tyrimas, kai atvejo, sunkaus AI grupę „A“, vertinant pagal didelį insulino poreikį ir blogą CD kontrolę sudarė 34 sergančiųjų 2 tipo CD. Kontrolinę „B“ grupę, sudarė 12 tiriamųjų, sergančių 2 tipo CD ir gydomų insulinu sergantys. asmenys <1vv/kg/p ir HbA1c ≤ 8%. Surinkome demografinius duomenis ir išmatavome antropometrinius rodiklius (svorį, klubų ir liemens apimtį). Visi dalyviai atsakė į klausimynus apie insulino dozes, apie angliavandenių, baltymų ir riebalų vartojimo dažnumą (kartus per savaitę). Statistinė analizė atlikta naudojant „SPSS 22.0“ programinį paketą. Kiekybiniai požymiai aprašyti nurodant vidurkį ir standartinį nuokrypį, kokybiniai – pateikiant atvejų skaičių ir procentinę išraišką. Tiriamosios grupės lygintos naudojant χ 2 testą. Parametrinių duomenų koreliacijos analizė atlikta taikant Pirsono koreliacijos koeficientą (r). Skirtumai laikyti statistiškai reikšmingi, kai p <0,05. Rezultatai. Tiriamųjų A ir B grupėse amžius (61± 8,5 vs 66,7± 8,3), KMI (36,9±5,9 vs. 33,96±5,1),[...].