Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12512/77862
Options
Laktobacilų išskirtų iš jogurto antagonistinio aktyvumo tyrimas / Jolanta Girdauskaitė; Darbo vadovas: V. Oberauskas
Type of publication
Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Title
Laktobacilų išskirtų iš jogurto antagonistinio aktyvumo tyrimas / Jolanta Girdauskaitė; Darbo vadovas: V. Oberauskas
Other Title
Antagonistic activity research on lactobacillus abstracted from yogurt.
Publisher (trusted)
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademija |
Date Issued
Date Issued |
---|
2013 |
Extent
p. 18-21 : pav.
Is part of
XLI studentų tarptautinė mokslinė konferencija : konferencijos medžiaga = XLI International students scientific conference : abstracts / Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademija. Studentų mokslinė draugija ; [Sudarytojas: Algirdas Černauskas]. Kaunas : Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademija, 2013. ISBN 9789955152705.
Version
Originalus / Original
Description
ISBN 978-9955-15-270-5.
Bibliogr.: p. 20
Field of Science
Keywords
Abstract
Daugiau kaip prieš šimtą metų gimusi idėja, kad žmogaus mityboje vartojami pienarūgščių produktai, pirmiausia jogurtai, gali apsaugoti organizmą nuo senėjimo, priklauso mikrobiologui I.I. Mečnikovui. Jo nuomone, žmogus gali gyventi ilgiau dėl antagonistiškai aktyvių pienarūgščių mikroorganizmų, kurie eliminuoja iš žarnyno puvimo mikroflorą ir neleidžia jos toksiškiems metabolitams patekti į kraują. Amerikoje 1920-1922 metais terapiniais tikslais buvo pradėtos naudoti acidofilinės laktobacilos – probiotikų užuomazgos, tačiau labiau domėtis probiotikais pradėta tik daugiau kaip prieš du dešimtmečius, kai dėl nesaikingo antibiotikų vartojimo pablogėjusi ekologinė padėtis sukėlė mikrobiocenozinius pažeidimus, paplito antibiotikams atsparios bakterijos. Kyla klausimų, kaip dar galima kontroliuoti patogeninių bakterijų kiekį ir kaip užtikrinti gerą žarnyno mikroflorą. Dauguma žarnyno mikroorganizmų yra nepavojingi ir nesukelia ligų. Žarnyne nuolat vyksta įvairių rūšių mikroorganizmų konkurencija sėl vietos ir maistinių medžiagų, o nepavojingi mirkoorganizmai ir patogeninės bakterijos pristabdo vieni kitų augimą ir dauginimasi. Sutrikusi žarnyno mikrofloros būsena lemia patogeninių bakterijų persvaros atsiradimą. Patogeninių bakterijų kiekį žarnyne sumažina natūralūs probiotinai preparatai. [...]. Darbo tikslas – ištirti jogurte esančių laktobacilų antagonistinį aktyvumą Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureaus, Eschericha coli, Enterococcus faecalis, Proteus mirablis atžvilgiu. [...].
Work objective – to examine antagonistic activity of Lactobacillus in yogurt in regards to Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus faecalis, proteus mirablis. Three cultures of supermarket natural yogurt lactobacillus were abstracted and purified, these include: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus and Lactobacillus rhamnosus. L. acidophilus, L. bulgaricus and L. rhamnosus tribe antagonistic activity was found in regards to Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterecoccus faecalis, Proteus mirablis. It was found that Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus rhamnosus tribes are distinguished by an avarage antagonistic activity in terms of Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus faecalis and Proteus mirablis cultures. The highest antagonistic ativity was identified in L. acidophilus, L. bulgaricus as the antigonistic features were registered weakly in terms of every culture examined.
Type of document
type::text::conference output::conference proceedings::conference paper
ISBN (of the container)
9789955152705
Other Identifier(s)
(LSMU ALMA)990000634670107106
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)