Lactobacillus padermių riebalų rūgščių gamybos nustatymas
Author | Affiliation |
---|---|
Date |
---|
2013 |
ISBN 978-9955-15-270-5.
Bibliogr.: p. 6
Įvadas. Lactobacillus yra gramteigiamų bakterijų grupė, tarpusavyje susijusių morfologinėmis, medžiagų apykaitos, fiziologinėmis savybėmis. Lactobacillus yra vienos iš svarbiausių pieno rūgšties bakterijų, naudojamų maisto gamybai bei probiotinių preparatų gamyboje. Šios bakterijos yra laikomos ypač naudingomis, nes skaldo baltymus, angliavandenius ir riebalus ir padeda įsisavinti reikalingas maistines medžiagas. Lactobacilos sintetina ir biologiškai aktyvias medžiagas – vitaminus, fermentus, aminorūgštis. Šios medžiagos reguliuoja virškinimo trakto biologinius procesus, aktyvina naudingos mikrofloros veiklą, skatina virškinimo procesą ir maisto medžiagų įsisavinimą. Keletas faktorių yra susiję su priobitikų adhezija; vienas iš jų yra bakterinės ląstelės paviršiaus hidrofobiškumas. Wadstro et. al. nustatė, jog hidrofobinių laktobacilų adhezija ant žarnyno epitelio ląstelių yra geresnė nei hidrofilinių padermių. [...]. Darbo tikslas. Nustatyti Lactobacillus rhamnosus, L. plantarum, L. Fermentum riebalų rūgščių gamybos aktyvumą, rauginant karvės ir ožkos pieną. [...].
The aim. To estimate a production activity of Lactobacillus rhamnosus, L. Plantarum, L Fermentum fatty acids which are diagnosed from fermented cow's and goat's milk. Research methods. Chromatographic analysis of methyl esters of fatty acids. Chromatographic analysis was carried out on a gas chromatograph Shimadzu GC-17A, using (arba galima rasyti with a turbut) BPX-70, 120 m column according to LST EN ISO 15304:2003/AC:2005 "Animal and vegetable fats and oils". Research results. The most quantity of saturted fatty acids were diagnosed in cow's milk which was fermented with L. fermentum (48.9%). The most quantity of polyunsaturated fatty acids were found in a milk which was fermented with L. plantarum (71.1%) from which omega – 3 is 71.1%. [...].