Prevalence and antimicrobial resistance of E. Coli isolated from chicken liver sold in retail markets
Author | Affiliation |
---|---|
Krikštolaitis, Ričardas | |
Date |
---|
2010-10-29 |
Tyrimų tikslas – ištirti E. coli paplitimą mažmeninės prekybos realizuojamose vištų kepenėlėse, kaip viename iš populiariausių vištienos subproduktų, ir nustatyti šių bakterijų atsparumą antimikrobinėms medžiagoms. Iš skirtingų mažmeninės prekybos vietų surinkti įvairių Lietuvos gamintojų šviežių žalių vištų kepenėlių mėginiai (240 mėginių) ir atlikti E. coli bakteriologiniai tyrimai. Iš mėginių išskirtas vienas šimtas E. coli padermių (41,7 proc.) ir nustatytas jų atsparumas antimikrobinėms medžiagioms. Tyrimams taikytas mikroskiedimų metodas plokštelėse, naudojant 14 skirtingų antimikrobinių medžiagų. Rezultatai vertinti pagal ribines jautrumo reikšmes, nurodytas Europos antimikrobinio jautrumo tyrimų komiteto (EUCAST) duomenų bazėje. Nustatyta, jog dažniausiai tirtosios E. coli padermės pasižymėjo atsparumu streptomicinui (100 proc.), ampicilinui (60 proc.), nalidikso rūgščiai (50 proc.), ciprofloksacinui (47 proc.) ir tetraciklinui (45 proc.). Atsparių amikacinui padermių nenustatyta. Nustatytas retas atsparumas cefoksitinui (2 proc.), ceftiofurui (7 proc.), chloramfenikoliui (10 proc.), amoksicilino ir klavulano rūgšties kombinacijai (15 proc.). Mažiausios slopinamosios koncentracijos, didesnės nei plokštelėse esančios antimikrobinių medžiagų koncentracijos, nustatytos visoms tirtoms medžiagoms, išskyrus amikaciną. Rasta daug E. coli padermių, kurioms inaktyvuoti reikėjo didelio MSK ampicilino, nalidikso rūgšties, sulfonamidų ir tepraciklino kiekio. Tyrimų duomenys rodo potencialią riziką vartotojams (užsikrėsti atspariomis bakterijomis ar jų perduodamais atsparumo veiksniais per maisto gamybos grandinę), nes šios antimikrobinės medžiagos naudojamos tiek žmonių, tiek ir veterinarinėje medicinoje.
The objective of this study was to estimate the prevalence and the antimicrobial resistance of E. coli that contaminates raw chicken liver as one of the most popular poultry sub-product sold in retail markets. Two hundred and forty samples of fresh raw chicken liver were obtained from national poultry producers in different retail marketing sites and tested for the presence of E. coli. One hundred E. coli strains (41.7%) were isolated and tested for antimicrobial susceptibility. The MICs of 14 antimicrobial agents were determined for each of the isolates using the broth microdilution method with custom-made microtitre plates. EUCAST cut-off values were used for the interpretation of susceptibility of isolated bacteria to antimicrobial agents. The most frequent resistances were demonstrated to streptomycin (100 %), ampicillin (60%), nalidixic acid (50%), ciprofloxacin (47%) and tetracycline (45%). No resistant strains were found to amikacin. Law percentage of resistant strains was recorded to cefoxitin (2%), ceftiofur (7%), chloramphenicol (10%) and amoxicillin/clavulanic acid (15%). MIC’s values above dilution ranges were found to all antimicrobials except amikacin. The highest numbers of resistant strains that demonstrated resistance to the highest concentrations of antimicrobial agents were found to ampicillin, nalidixic acid, sulphonamides and tetracycline. The data demonstrate potential risk during food preparation for consumers in the context of resistant E. coli as abovementioned antimicrobial agents are used in veterinary and human medicine as well.