Ekologiškų maisto produktų vartojimas ir ženklinimas Lietuvos rinkoje
Author | Affiliation |
---|---|
Date |
---|
2014 |
ISBN 978-9955-15-341-2.
Bibliogr.: p. 31
Ekologiški maisto produktai neužteršti kenksmingomis cheminėmis medžiagomis - sunkiaisiais metalais, pesticidų likučiais, nitratų pertekliumi, antibiotikais, hormonais, jų sudėtyje nėra sintetinių maisto priedų – dažiklių, saldiklių, konsrvantų ir kt. Juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų, kuriuos draudžiama naudoti ne tik šių produktų gamybai – jų negali būti ir gyvuliams duodamuose pašaruose. Ekologiška produkcija yra griežtai reglamentuojama, kontroliuojama ir sertifikuojama (VMVT). Ekologišką maistą iš visų prekių galima atpažinti pagal jo ženklinimą. Ekologiškas produktas visada bus paženklintas etikete, kurioje pateikiama pati svarbiausia informacija: ekologiškų produktų sertifikavimo ženklas, gamintojas, sertifikavimo įstaiga (VMVT). Ekologiškų produktų pasaulinė rinka sparčiai auga, tačiau šių produktų geografinis paskirstymas gamintojams ir vartotojams yra gana skirtingas. Siekiant tvarios žemės ūkio plėtrios, ekologinis ūkininkavimas yra vienas palankiausių gamybos metodų, kuris labai palankus didejančiam ekologiškų produktų vartojimui (Skulskis v., Girgdienė V., 2009). Darbo tikslas. Išsiaiškinti ekologiškų maisto produktų ženklinimą, vartojimą Lietuvos rinkoje ir žmonių požiūrį į ekologiškus maisto produktus. [...].
The products of organic food are not contaminated with harmful substances - heavy metals, pesticide residues, nitrates in excess of antibiotics, hormones, they do not contain synthetic additives - dyes, sweeteners, preservatives. They do not contain genetically modified organisms, which not only prohibits the use of these products - they can not be provided with food and animals. Organic production is strictly regulated, controlled and certified. [...].