Pasukų produktų rinkos apžvalga bei pasukų varškės gamyba ir įvertinimas
Date |
---|
2014 |
ISBN 978-9955-15-341-2.
Bibliogr.: p. 11
Įvadas. Pasukos – tai antrinis pieno perdirbimo produktas, gaunamas iš saldžios arba rūgščios grietinėlės gaminant sviestą. Pasukų riebaluose yra didelės biologinės vertės riebiųjų rūgščių – linolo, linoleno ir arachido. Pasukose yra nepakeičimų amino rūgščių, taip pat į pasukas pereina vitaminai tirpstantys vandenyje: B1, B2, B6, B12, C ir tirpstantys riebaluose: A, D, E, K (V. Skirmundis, 1993). Nors pasukose yra mažai lipidų ir palyginti nedidelė jų energetinė vertė, bet jose yra gana daug biologiškai aktyvių medžiagų (V. Skirmundis, 1993). Pagrindinės aktyvios medžiagos pasukose yra: fofolipidai, nebaltyminės azotinės medžiagos, vitaminai, fermentai, hormonai ir kt. Iš fofolipidų didžiausią reikšmę turi lecitinas (kaip cholesterolio apykaitos reguliatorius), jo ypač yra daug pasukose. O cholesterino pasukose yra itin mažai – tik 10 mg/100 g (L. Šernienė, D. Sekmokienė, 2011). Pieno ir pieno produktų vartojimas Lietuvoje plačiai paplito kuriantis pramonei ir augant miestams (A. Gudonis, 2005). Šiuolaikinė visuomenė teikia prioritetus sveikam ir sveikatinančiam maistui, tokiam kaip, varškė, pagaminta iš pasukų. Lietuvos rinkoje pastebimos tendencijos, didžiuosiuose prekybos centruose didėja pasirinkimas pieno produktų iš pasukų. Darbo tikslas. Išanalizuoti trijų prekybos centrų produktų iš pasukų pasiūlą, bei pagaminti ir įvertinti varškės gamybą iš pasukų. [...].
Buttermilk – a secondary dairy product produced from sweet or sour cream in the manufacture of butter. Buttermilk fats are high biological value of fatty acids – linoleic, linolenic and arachidonic. In the buttermilk are essential amino acids and water-solube vitamins B1, B2, B6, B12, C and fat-solube A, D, E, K. It was done survey (consumer opinion about products buttermilk). The survey was conducted which interviewed 30 respondents (different, age, sex) people. There was 12 questions. Conclusions: 1. The biggest of buttermilk there are in "Maxima" supermarkers. 2. In the buttermilk curd there are 72.2% humidity, and from the shop curd – 71.4% humidity. 3. Survey showed that the respondents like buttermilk curd and a simple look and consistency (5 points), buttermilk curd in particular stood out flavor (4.9 points), a simple quark (4.7 points). 4. 87% of respondents isn't enough information about the buttermilk, but 80% of respondents would like to learn more about them.