etd.page.titleprefix Paprastųjų granatmedžių (Punica granatum L.) vaisių ir maisto papildų, kurių sudėtyje yra paprastųjų granatmedžių vaisių ekstrakto, fenolinių junginių ir antioksidantinio aktyvumo tyrimas
dc.contributor.advisor | Nenortienė, Palma | |
dc.contributor.author | Stonkutė, Ieva | |
dc.contributor.other | Kopustinskienė, Dalia Marija | |
dc.contributor.other | Briedis, Vitalis | |
dc.contributor.other | Mazurkevičiūtė, Agnė | |
dc.contributor.other | Minkutė, Rima | |
dc.contributor.other | Radžiūnas, Raimondas | |
dc.contributor.other | Daukšienė, Jurgita | |
dc.contributor.other | Gudienė, Vilma | |
dc.contributor.other | Kasparavičienė, Giedrė | |
dc.contributor.other | Pranskūnienė, Živilė | |
dc.contributor.other | Pudžiuvelytė, Lauryna | |
dc.contributor.other | Špadienė, Asta | |
dc.contributor.other | Benetis, Raimondas | |
dc.contributor.other | Tatarūnas, Vacis | |
dc.contributor.other | Lukošius, Audronis | |
dc.contributor.other | Barsteigienė, Zita | |
dc.contributor.other | Savickienė, Nijolė | |
dc.contributor.other | Trumbeckaitė, Sonata | |
dc.contributor.other | Burdulis, Deividas | |
dc.contributor.other | Raudonė, Lina | |
dc.contributor.other | Janulis, Valdimaras | |
dc.date.issued | 2023-06-06 | |
dc.description.abstract | I. Stonkutės magistro baigiamasis darbas „Paprastųjų granatmedžių (Punica granatum L.) vaisių ir maisto papildų, kurių sudėtyje yra paprastųjų granatmedžių vaisių ekstrakto, fenolinių junginių ir antioksidantinio aktyvumo tyrimas“/ mokslinis vadovas lekt. dr. Palma Nenortienė; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra. – Kaunas. Tyrimo tikslas: įvertinti ir palyginti paprastųjų granatmedžių vaisių bei maisto papildų, kurių sudėtyje yra paprastųjų granatmedžių vaisių ekstrakto, fenolinių junginių kokybinę ir kiekybinę sudėtį bei antioksidantinį aktyvumą. Darbo uždaviniai: nustatyti fenolinių junginių ekstrakcijai iš paprastųjų granatmedžių vaisių ir maisto papildų tinkamiausią tirpiklį; įvertinti paprastųjų granatmedžių vaisių ir maisto papildų antioksidantinį aktyvumą ABTS spektrofotometriniu metodu ir bendrą fenolinių junginių kiekį FolinCiocalteu spektrofotometriniu metodu; pritaikyti ir validuoti efektyviosios skysčių chromatografijos metodą kiekybiniam ir kokybiniam elago rūgšties ir punikalagino nustatymui maisto papilduose ir paprastųjų granatmedžių vaisiuose; palyginti nustatytus elago rūgšties kiekius skirtinguose maisto papilduose su gamintojo ant pakuotės deklaruojamais kiekiais bei skirtingų gamintojų maisto papilduose; įvertinti elago rūgšties kiekį paprastųjų granatmedžių vaisiuose Tyrimo objektas: paprastųjų granatmedžių vaisiai ir maisto papildai, kurių sudėtyje yra paprastųjų granatmedžių vaisių ekstrakto. Tyrimo metodai: bendras fenolinių junginių kiekis bei antioksidantinis aktyvumas buvo tirtas spektrofotometriniais analizės metodais (Folin-Ciocalteu, ABTS). Elago rūgšties kokybinė ir kiekybinė ir punikalagino kokybinė analizė buvo atlikta naudojant efektyviąją skysčių chromatografiją. Tyrimo rezultatai ir išvados: bendras fenolinių junginių kiekis maisto papilduose įvairavo nuo 85,54 ± 0,91 GRE mg/g iki 447,47 ± 2,03 GRE mg/g. Didžiausiu fenolinių junginių kiekiu pasižymėjo P. granatum vaisiaus sulčių mėginys (1984,04 ± 2,76 GRE mg/g), mažiausiu – minkštimo mėginys (397,41 ± 13,79 GRE mg/g). Antioksidantinis aktyvumas maisto papilduose įvairavo nuo 304,85 ± 0,39 TE µmol/g iki 749,96 ± 0,56 TE µmol/g. Didžiausiu antioksidantiniu aktyvumu pasižymėjo P. granatum vaisiaus sulčių mėginys (1296,67 TE µmol/g), mažiausiu – minkštimo mėginys (405,46 ± 2,55 TE µmol/g). ESC analizės rezultatai parodė, jog elago rūgšties kiekis maisto papilduose svyravo nuo 0,003 ± 0,58 mg/g iki 0,047 ± 2,11 mg/g. Didžiausias elago rūgšties kiekis nustatytas sulčių mėginyje (0,759 ± 0,001 mg/g), mažiausias – minkštimo mėginyje (0,019 ± 0,0006 mg/g). | lt |
dc.description.abstract | Final Master‘s thesis by I. Stonkutė “Evaluation of phytochemical composition indexes and antioxidant activity in the pomegranate (Punica granatum L.) fruits and food supplements containing pomegranate fruit extract“/ supervisor Lect. Dr. Palma Nenortienė; Department of Analytical and Toxicological Chemistry at the Faculty of Pharmacy, Lithuanian University of Health Sciences. – Kaunas. Aim of the research: to evaluate and compare the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds and antioxidant activity of pomegranate fruits and food supplements containing pomegranate fruit extract. Objectives of the research: to determine the most suitable solvent for the extraction of phenolic compounds from pomegranate fruits and food supplements; to evaluate the antioxidant activity and the total amount of phenolic compounds of pomegranate fruits and food supplements using the ABTS and the Folin-Ciocalteu spectrophotometric methods; apply and validate the HPLC method for the quantitative and qualitative determination of ellagic acid and punicalagin in food supplements and pomegranate fruits; to compare the determined amounts of ellagic acid in different food supplements with the amounts declared by the manufacturer and in food supplements of different manufacturers; determine the amount of ellagic acid in the pomegranate fruits. Objects of the research: pomegranate fruits and food supplements containing pomegranate fruit extract. Methods of the research: the total amount of phenolic compounds and antioxidant activity were analyzed by spectrophotometric analysis methods (Folin-Ciocalteu, ABTS). Qualitative and quantitative analysis of ellagic acid and punicalagin was performed using high-performance liquid chromatography. Results and conclusions: phenolic compounds in food supplements ranged from 85.54 ± 0.91 GAE mg/g to 447.47 ± 2.03 GAE mg/g. The juice sample had the highest amount (1984.04 ± 2.76 GAE mg/g), the pulp sample had the lowest (397.41 ± 13.79 GAE mg/g). Antioxidant activity in food supplements varied from 304.85 ± 0.39 TE µmol/g to 749.96 ± 0.56 TE µmol/g. The juice sample had the highest activity (1296.67 TE µmol/g), the pulp sample had the lowest (405.46 ± 2.55 TE µmol/g). The results of HPLC analysis showed that the content of ellagic acid in food supplements ranged from 0.003 ± 0.58 mg/g to 0.047 ± 2.11 mg/g. The highest amount was determined in the juice sample (0.759 ± 0.001 mg/g), the lowest – in the pulp sample (0.019 ± 0.0006 mg/g). | en |
dc.description.sponsorship | Medicinos Akademija (MA) | * |
dc.description.sponsorship | Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra (U510100) | * |
dc.description.sponsorship | MA Farmacijos fakultetas (U510000) | * |
dc.description.sponsorship | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (302536989) | * |
dc.format.extent | 51 p. | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12512/118450 | |
dc.identifier.uri | https://lsmu.lt/cris/bitstreams/88607e81-ca55-496f-ab72-683d35b5b8fd/download | |
dc.language.iso | lt | |
dc.publisher | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | |
dc.rights | open access | * |
dc.subject | Granatmedis | lt |
dc.subject | Maisto papildai | lt |
dc.subject | Fenoliniai junginiai | lt |
dc.subject | Food supplements | lt |
dc.subject | Phenolic compounds | lt |
dc.title | Paprastųjų granatmedžių (Punica granatum L.) vaisių ir maisto papildų, kurių sudėtyje yra paprastųjų granatmedžių vaisių ekstrakto, fenolinių junginių ir antioksidantinio aktyvumo tyrimas | lt |
dc.title.alternative | Evaluation of Phytochemical Composition Indexes and Antioxidant Activity in the Pomegranate (Punica granatum L.) Fruits and Food Supplements Containing Pomegranate Fruit Extract | en |
dc.type | type::text::thesis::master thesis | |
dcterms.valid | Taip / Yes | |
dspace.entity.type | ETD | |
local.authorid | id:A7D1741E24B9388A71ABE8F13EF0129B surname:Stonkutė name:Ieva | |
local.commission | commision:MA_FF_2023 pos:chairman id:609D3DA126FE71DA0C35DB2648685AC0 surname:Briedis name:Vitalis pos:secretary id:C9E2004C61C918DBF3BA8EB8E5E674CA surname:Mazurkevičiūtė name:Agnė pos:member id:D0E998753C335180E4DD69E9261C75C9 surname:Minkutė name:Rima pos:member id:BECCA3B24486BE82FD5885055D872111 surname:Radžiūnas name:Raimondas pos:member id:DC34E416A274B7A15F344651B1F23143 surname:Daukšienė name:Jurgita pos:member id:E94EE4E9571F65CC0B9840D14D1E41B4 surname:Gudienė name:Vilma pos:member id:84755A835453AD85B0530308468504DB surname:Kasparavičienė name:Giedrė pos:member id:EA79E20FEB6B9300E641F9EA586F53E3 surname:Pranskūnienė name:Živilė pos:member id:D75118385E55FAB68DD4F52C9B995DF6 surname:Pudžiuvelytė name:Lauryna pos:member id:3F87193D59B3FEA79FB476BF67DAECCE surname:Špadienė name:Asta pos:member id:7DFF87571DEDF5B588619C316B40C97F surname:Benetis name:Raimondas pos:member id:F9B6DC952D91C741B8C7AF6A8E5CFAA3 surname:Tatarūnas name:Vacis pos:member id:38C7F2C5E70FFE7DCCE49C680DBE167F surname:Lukošius name:Audronis pos:member id:1A1331D4EE93EBD42F5BE646F171194E surname:Barsteigienė name:Zita pos:member id:61DB766ECF3AF50143BE98193C42FC97 surname:Savickienė name:Nijolė pos:member id:1ECCA8A1B466E19AC072C6FFC04D12AD surname:Trumbeckaitė name:Sonata pos:member id:DDDBDF0147DA655F6E2187C78F6794E9 surname:Burdulis name:Deividas pos:member id:FB7648786B01E95BC764345E85BAF14A surname:Raudonė name:Lina pos:member id:9E2221F65E053C41F21D0689649BEBCC surname:Janulis name:Valdimaras pos:member id:30A9CC3C9F44FE3096B21CEC64CF1914 surname:Liaudanskas name:Mindaugas pos:member id:ED45A15A316D66FDDA8204548629C9EC surname:Inkėnienė name:Asta Marija pos:member id:7949826D76290B6F58E754DC134AE0E7 surname:Šveikauskaitė Radučienė name:Indrė pos:member id:2F0B685B771D6D77C6EEA58D12F9CA17 surname:Vitkevičius name:Konradas pos:member id:210AD1C07A2D53908287012C5730E03B surname:Ivanauskas name:Liudas pos:member id:6CBA6FC0B1590C93391F75511A0410C5 surname:Kazlauskienė name:Daiva pos:member id:B88BF0A174EA21FF8FDE61BF43E63595 surname:Ževžikovas name:Andrejus pos:member id:1D74A46B93CE3772B2EE466C4AD59284 surname:Ževžikovienė name:Augusta pos:member id:8FF02C07326D4C12521AB1ACC76C6676 surname:Žilius name:Modestas pos:member id:1082020ECE94943DDED776AE4B46DD5F surname:Zymonė name:Kristina pos:member id:5C49ED474705AD74D6ABC4D00F011453 surname:Žvikas name:Vaidotas pos:member id:09BE4EEA1372F45C404D1224D9D1AE51 surname:Kazlauskienė name:Genovaitė pos:member id:9506FAF7941DDA520A5C7DEFBE4CBFBD surname:Imbrasienė name:Daiva pos:member id:F41D38FBDB9B4B5E5F592295AB3DA33B surname:Rinkūnienė name:Diana pos:member id:C0D913C78D148BC1CAD2130539BC8175 surname:Radzevičienė name:Aurelija pos:member id:none surname:Šipailienė name:Aušra pos:member id:none surname:Ragažinskienė name:Ona | |
local.consultant | N/A | |
local.department | id:U510000 name:MA Farmacijos fakultetas | id:U510100 name:Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra | |
local.reviewer | id:E56B7E57848E8F536CA3BDE2135E2CFA surname:Kopustinskienė name:Dalia Marija | |
local.supervisor | id:097D8DBBCC476BE973D14F258B578876 surname:Nenortienė name:Palma | |
localcerif.advisor.id | 097D8DBBCC476BE973D14F258B578876 | |
localcerif.author.id | A7D1741E24B9388A71ABE8F13EF0129B | |
localcerif.other.id | E56B7E57848E8F536CA3BDE2135E2CFA | |
localcerif.other.id | 609D3DA126FE71DA0C35DB2648685AC0 | |
localcerif.other.id | C9E2004C61C918DBF3BA8EB8E5E674CA | |
localcerif.other.id | D0E998753C335180E4DD69E9261C75C9 | |
localcerif.other.id | BECCA3B24486BE82FD5885055D872111 | |
localcerif.other.id | DC34E416A274B7A15F344651B1F23143 | |
localcerif.other.id | E94EE4E9571F65CC0B9840D14D1E41B4 | |
localcerif.other.id | 84755A835453AD85B0530308468504DB | |
localcerif.other.id | EA79E20FEB6B9300E641F9EA586F53E3 | |
localcerif.other.id | D75118385E55FAB68DD4F52C9B995DF6 | |
localcerif.other.id | 3F87193D59B3FEA79FB476BF67DAECCE | |
localcerif.other.id | 7DFF87571DEDF5B588619C316B40C97F | |
localcerif.other.id | F9B6DC952D91C741B8C7AF6A8E5CFAA3 | |
localcerif.other.id | 38C7F2C5E70FFE7DCCE49C680DBE167F | |
localcerif.other.id | 1A1331D4EE93EBD42F5BE646F171194E | |
localcerif.other.id | 61DB766ECF3AF50143BE98193C42FC97 | |
localcerif.other.id | 1ECCA8A1B466E19AC072C6FFC04D12AD | |
localcerif.other.id | DDDBDF0147DA655F6E2187C78F6794E9 | |
localcerif.other.id | FB7648786B01E95BC764345E85BAF14A | |
localcerif.other.id | 9E2221F65E053C41F21D0689649BEBCC | |
localcerif.other.rel | reviewer | |
localcerif.other.rel | chairman | |
localcerif.other.rel | secretary | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
localcerif.other.rel | member | |
oairecerif.author.affiliation | Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra (U510100) |