Ksilanazinių, pektinazinių bei beta-gliukanazinių fermentinių preparatų priedų lesaluose, kuriuose yra žirnių, įtaka viščiukų broilerių produktyvumui ir maisto medžiagų virškinamumui
Author(s) | |
---|---|
Kapočius, Marius | |
Sirvydis, Vytautas | Vilniaus pedagoginis universitetas |
Date Issued |
---|
2003 |
Analizuojant fermentinių preparatų priedų įtaką viščiukų broilerių produktyvumui bei maisto medžiagų virškinamumui, lesaluose naudojant IP-5 veislės žirnius, atlikti 2 lesinimo bei 1 medžiagų apykaitos bandymai. I (kontrolinės) grupės paukščiai, lesinti lesalais, kurių 18 % sudarė žirniai, bandymo pabaigoje svėrė vidutiniškai 1758 g, o lesalų sąnaudos šių paukščių 1 kg priesvorio per visą bandymo laikotarpį buvo 1,69 kg. II (tiriamosios) grupės viščiukai broileriai, lesinti tokiais pat lesalais, tik papildytais fermentinio preparato priedu, svėrė vidutiniškai 1,9 % daugiau, o jų lesalų sąnaudos 1 kg priesvorio buvo 1,8 % mažesnės. Šie skirtumai yra statistiškai nepatikimi. Į lesalus įterpus 20 % žirnių , fermentinio preparato priedas padidino viščiukų broilerių vidutinę kūno masę 7 % (p<0,05), o lesalų sąnaudas 1 kg priesvorio sumažino 3 % (p>0,05). Fermentinio preparato, pasižyminčio ksilanaziniu, gliukanaziniu bei pektinaziniu veikimu, priedas viščiukų lesaluose, kurių 18 % sudarė žirniai, pagerino organinių medžiagų (p>0,05) ir riebalų (p<0,05) virškinamumą.
By analysing the influence of supplements of enzyme preparations on broiler chickens productivity and digestibility of nutrients, 2 feeding and 1 nutrients digestibility experiments were performed, using the pea of “IP-5” strain in feeds. Using 18 % of pea in feed mixtures, it was estimated that the average weight of birds of first (control) group was 1758 g and feed conversion ratio through all period was 1.69 kg. While the average weight of birds of second group, fed with the same feed mixture and supplemented with additive of enzyme preparation was 1.9 % higher and feed conversion ratio was 1.8 % lower. These differences are not significant. Using 20 % of pea in feed mixture, addition of enzyme preparation increased 7 % (p<0.001) the average weight of broiler chickens and decreased 3% (p>0.05) feed conversion ratio, in comparison with control group. The addition of enzyme preparation with xylanase, - glucanase and pectinase activities statistically non significant improved the digestibility of organic mater and crude fat, by using 18 % of pea in feed mixtures.