Sunkieji metalai žuvų mėsoje ir kauluose
Author | Affiliation |
---|---|
Garalevičienė, Dalia |
Date |
---|
2004 |
Rūpinantis maisto produktų, kartu ir žuvų, ekologiškumu, reikia nuolat stebėti, naujausiais tyrimo metodais analizuoti bei vertinti sunkiųjų metalų (toliau – SM) kiekį. Žuvų užterštumo SM lygis priklauso nuo faktorių visumos: vandens telkinio geografinės padėties, gylio, nuotolio nuo magistralinių kelių, ūkinės veiklos intensyvumo, SM koncentracijos vandenyje, jų sankaupos žuvų pašariniuose organizmuose hidrobiontuose, vandens temperatūros, kietumo, pH dydžio. SM kancerogeninis ir mutageninis poveikis priklauso nuo jų koncentracijos, kiekio, tarpusavio santykio, organizmo imuninių savybių. Pasaulinės sveikatos, maisto ir žemės ūkio organizacijos, Jungtinė maisto kodekso komisija siūlo tikrinti septynių elementų − gyvsidabrio (Hg), kadmio (Cd), švino (Pb), arseno (As), vario (Cu), cinko (Zn), geležies (Fe), alavo (Sn) − koncentraciją, o kitų − stibio (Sb), nikelio (Ni), chromo (Cr), aliuminio (Al), fluoro (F), jodo (J) − pageidauja, kad būtų tikrinama. Darbo tikslas – nustatyti sunkiųjų metalų – Pb, Cd, Ni, Cu, Zn, Cr, Fe, Mn (mangano), V (vanadžio), U (urano), Cs (cezio) – koncentraciją žuvų mėsoje ir kauluose. Tyrimas buvo atliktas Vokietijos federaciniame vartotojų sveikatos apsaugos ir veterinarinės medicinos institute ICP masių spektrometru. Tirta 20 žuvų mėginių, paimtų iš skirtingų Lietuvos vandens telkinių. Tyrimo metu nustatyta, kad 63% žuvų mėsos bandiniuose rasta Pb koncentracija atitinka Lietuvos higienos normą, nors vienos žuvies mėsoje rasta 3,125 mg/kg Pb koncentracija, kuri 8 kartus viršija didžiausią leistiną koncentraciją (DLK). Penktadalyje žuvų mėsos bandinių nustatyta Pb ir Cd koncentracija viršija Europos Sąjungoje galiojančias šių sunkiųjų metalų didžiausią leistiną koncentraciją. [...].
In order to maintain the ecological quality of food products, such as fish, it’s necessary to monitor and evaluate the amount of heavy metals (HM) with the means of recent analysis methods. The amount of HM contamination in fish depends on totality of the factors: geographical location of water compound, its depth, distance from highways, the intensity of rural activities in the area, HM concentration in the water, their concentration in hydrobionts, water temperature, hardness, pH. The ability of HM to cause cancer and mutation depends on their concentration, mutual relations, the immunal characteristics of organism. World Health Organisation, Food and Agriculture Organisation, United Commission of Food Codex suggests that seven elements - Hg, Cd, Pb, As, Cu, Zn, Fe, Sn need to be monitored and the following other - Sb, Ni, Cr, Al, F, J – may be monitored. The aim of this work was to determine the amount of heavy metals Pb, Cd, Ni, Cu, Zn, Cr, Fe, Mn, V, U, Cs in fish meat and bones. The research was done in Federal Institute of Consumer Health Protection and Veterinary Medicine in Germany using ICP-MS. 20 fish samples from different water compounds of Lithuania were analysed. During the research it was found that 63% of fish meat samples were contaminated with concentration of Pb, which lies within the limits of maximum allowed levels of Lithuanian Hygiene Norms, although one sample was contaminated with 3.125 mg/kg Pb, which is 8 times above the norm of MAL. The concentration of Pb and Cd in 20% of fish meat samples is above the allowable ES HV standard. The concentration of other HM - Cd, Ni, Cu, Zn, Cr, Fe, Mn, V, U, Cs in fish meat was not above the allowable levels of Lithuanian Hygiene Norms. [...].