Pieno ir pieno produktų riebalų rūgščių sudėtis žiemos ir vasaros periodu
| Author | Affiliation | |
|---|---|---|
Kauno technologijos universiteto Maisto institutas | ||
Garmienė, Galina | Kauno technologijos universiteto Maisto institutas |
| Date |
|---|
2009 |
Buvo tirta pieno riebalų rūgščių sudėtis, nustatant jų kiekį piene bei pieno produktuose žiemos ir vasaros periodu. Pieno, grietinėlės tiriamieji mėginiai paruošti pagal LST EN ISO 661:2000 metodiką, riebalų rūgštys metilintos KOH metanoliniu tirpalu, paruošiant metilo esterius pagal LST EN ISO 5509:2001 standartą. Riebalų rūgščių metilo esterių chromatografinė analizė buvo atlikta dujų chromatografu Shimadzu GC-17A, naudojant BPX – 70, 120 m kolonėlę pagal LST EN ISO 15304:2003/AC:2005 metodiką. Tvartiniu periodu karvių šėrimas rapsų ir sojų rupinių priedu turėjo įtakos padidėjimui polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekio vidutiniškai 19 %, mažino linolo ir linoleno rūgščių santykį, tačiau didino C18:1 ir C18:2 trans-izomerų kiekį piene vidutiniškai 28 %. Ganyklinio periodo piene gerokai mažesnis trans-riebalų kiekis (kai p<0,05) ir gerokai didesnis polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekis (kai p<0,001) negu tvartinio. Termiškai neapdoroti tiek pienas, tiek grietinėlė tvartiniu ir ganykliniu periodu pasižymėjo gerai subalansuota riebalų rūgščių sudėtimi. Rekomenduojama daugelyje Europos šalių viršutinė 2 % trans-riebalų rūgščių kiekio maisto produkte riba viršyta svieste iki – 2,1 kartų.
The aim of this study was to analyze the composition of milk fatty acid and determine the fatty acid content in milk and milk products during winter and summer period. Test samples for analysis of fatty acids in milk, cream and milk products were prepared in accordance with the LST EN ISO 661:2000. Milk fat samples of fatty acids were metilized to methyl esters according to LST EN ISO 5509:2001. Chromatographic analysis of samples was accomplished in the gas Chromatograph Shimadzu GC-17A, using a BPX-70, 120 m column, according to LST EN ISO 15304:2003/ AC:2005. The cows feeding during winter period with rapeseed and soy meal affected the milk fatty acid composition: the amount of polyunsaturated fatty acids increased by 19 %, reduced the amount of linoleic and linolenic acid ratio, but increased the amount of C18:1 and C18:2 trans isomers in milk by 28 %. The amount of trans fatty acids was much lower in the milk of summer period than in the milk of winter period (p<0.05) and the amount of polyunsaturated fatty acids was significantly higher (p<0001) in the milk of summer period. Raw milk and unpasteurised cream during winter and summer period had a well-balanced fatty acid composition. The recommended amount of trans fatty acids in food (upper 2 %) was exceeded in the butter − 2.1 fold.