Pažangūs nugriebto pieno, pasukų bei išrūgų perdirbimo būdai
Author(s) | |
---|---|
Liutkevičius, Algirdas | Kauno technologijos universiteto Maisto institutas |
Date Issued |
---|
2008-12-17 |
Pieno produktų antrinės žaliavos – svarbus biologiškai aktyvių medžiagų šaltinis. Straipsnyje analizuojami naujausi mokslo duomenys apie antrinių žaliavų biologiškai vertingas medžiagas, tokias kaip vitaminai, bioaktyvūs peptidai bei proteinai, lecitinas ir kt. Apžvelgiami pažangūs pasukų, išrūgų bei nugriebto pieno perdirbimo būdai, tarp jų kriokoncentracija, membraninis filtravimas, ultracentrifugavimas, išrūgų baltymų koncentracija, jonų mainų bei mikrofiltracijos būdu. Akcentuojama viena iš perspektyviausių nugriebto pieno, pasukų ir išrūgų panaudojimo sričių pieno pramonėje – funkcionaliojo maisto kategorijai priskirtinų produktų kūrimas. Nurodytos funkcionaliojo maisto gamybos technologijos, sukurtos KTU Maisto institute ir išbandytos pramoniniu būdu.
As basic foodstuffs, milk and milk products play a major part in a balanced healthy diet and constitute a natural source of functional components which can be used in many areas. As well as familiar nutrients, milk and milk products contain a series of bioactive components with the potential to promote and maintain human health. In order to maintain value, the processing of milk and milk products must be minimal. Cost pressures on milk processing are rising. Milk product manufacturers are increasingly forced to improve the added value of their products and to bring innovative products to the market. Utilisation of the large quantities of whey or permeate produced considerably affects the competitiveness of the products. An attempt has been made in this paper to review on the different ways to process milk by-products to highly valuable products. One of the most prospective trend for rational use of the above mentioned milk by-products – is the manufacture of functional foods by applying progressive methods, including the technologies prepared in the KTU Food Institute.