Options
Kauno Medicinos universitete besimokančių lietuvių ir užsienio studentų mitybos palyginimas
Vaitkevičiūtė, Rimantė |
Šumskas, Linas |
Strumylaitė, Loreta | Recenzentas / Reviewer |
Padaiga, Žilvinas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Kligys, Gintautas | Komisijos narys / Committee Member |
Žemaitienė, Nida | Komisijos narys / Committee Member |
Jakušovaitė, Irayda | Komisijos narys / Committee Member |
Ustinavičienė, Rūta | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas. Palyginti ir įvertinti Kauno medicinos universitete (KMU) besimokančių užsieniečių ir lietuvių studentų mitybos ypatumus, žinias ir jų požiūrį į sveiką mitybą. Uždaviniai. 1) Palyginti KMU besimokančių užsieniečių ir lietuvių studentų mitybos ypatumus. 2) Įvertinti KMU besimokančių užsieniečių ir lietuvių studentų turimas žinias apie mitybą. 3) Išanalizuoti KMU besimokančių užsieniečių ir lietuvių studentų požiūrį į sveiką mitybą. Tyrimo metodika. Buvo tiriami KMU besimokantys lietuvių ir užsienio studentai. Respondentai apklausti naudojant anoniminį anketinį apklausos būdą. Anketą sudarė 57 klausimai. Klausimynas sudarytas remiantis panašių tarptautinių tyrimų (Finbalt Health Monitor, HBSC 2001/02 ir kt.) patirtimi. Ištyrėmė 175 Lietuvos studentus ir 167 studentus užsieniečius (atsakas atitinkamai 87,5 ir 83,5 proc.). Statistinių duomenų analizė- rezultatų apdorojimui buvo naudojamas programinis statistinis duomenų paketas SPSS16.0 for Windows. Hipotezėms, kad požymiai tarpusavyje susiję, tikrinti skaičiuotas chi kvadrato ( ) kriterijus. Statistinių hipotezių reikšmingumui įvertinti pasirinktas 95 proc. reikšmingumo lygmuo (p<0,05- reikšmingas, p< 0,01- labai reikšmingas, p<0,001- ypatingai reikšmingas). Rezultatai. Nustatėme, kad reguliariai (kasdien arba beveik kasdien) sportavo nedidelė dalis respondentų (lietuvių - 23,1 proc., užsienio studentų- 30,6 proc.). 60 proc. lietuvių studentų vyrų bent kartą per savaitę vartojo alkoholinius gėrimus, o užsienio studentai tik 32,7 proc. Tarp moterų gautas panašus skirtumas, apie trečdalis moterų vartoja alkoholinius gėrimus bent kartą per savaitę. Viršsvorį (KMI> 25) turinčių studentų buvo daugiau tarp vyrų (lietuviai studentai- 25 proc., užsienio studentai- 32 proc.). Pusryčius kasdien valgė 84,4 proc. lietuvių ir 50,9 proc. užsienio studenčių merginų (p<0,05) bei 60 proc. lietuvių ir 54,4 proc. užsienio studentų vaikinų (p>0,05). Užsienio studentai (vyrai- 32,8 proc., moterys- 67,7 proc., p<0,05) daugiau nei lietuviai (vyrai- 17,5 proc., moterys- 33,3 proc, p<0,05.) vartoja kasdien šviežias daržoves. Lietuviai studentai vyrai (mėsa- 60 proc., kiti mėsos produktai- 47,5 proc.) daugiau nei užsienio studentai (mėsa- 41,9 proc., kiti mėsos produktai- 23,6 proc.) kasdien vartojo mėsos produktus. Mažiau populiaresnė mėsa buvo tarp moterų, nors mėsos produktus dažniau (p<0,05) vartojo lietuvės studentės (28,1 proc.) negu užsienio studentės moterys (15,8 proc.). Lietuvių studentai (moterys ir vyrai po 20 proc.) dvigubai rečiaus vartojo žuvį negu užsienio studentai (moterys- 42,1 proc., vyrai- 52,7 proc.). Saldumynus lietuviai studentai (bent kartą į savaitę) vartojo dažniau (moterys- 77,8 proc., vyrai- 82,5 proc.) negu užsienio studentai (moterys- 56,2 proc., vyrai- 62,7 proc.). Tačiau studentai užsieniečiai labiau mėgo užkandžiauti, vartoti greitą maistą bei saldžius gėrimus lyginant su vietinias respondentais (p< 0,05). Tyrimas parodė, kad ruošiant maistą dauguma studentų naudojo aliejų, ant duonos dažniausiai jokių riebalų netepė (34,8 proc. moterų, 22,5 proc. vyrų lietuvių studentų ir 59,6 proc. moterų, 43,6 proc. vyrų užsienio studentų). Užsienio studentai dažniau rinkosi liesą pieną negu lietuviai (p< 0,05). Lietuvių studentai (59 proc. moterų, 45 proc. vyrų) geriau žinojo sveikos mitybos piramidę negu užsienio studentai (16 proc. moterų, 20 proc. vyrų) ir žinojo kitus sveikos mitybos principus. Apie pusė studentų nurodė (lietuvių studentės- 48,8 proc., lietuvių studentai- 55 proc., užsienio studentės- 43,8 proc., užsienio studentai- 60 proc.), kad studentai medikai maitinasi neracionaliai. Užsienio studentai (moterys- 33,3 proc., vyrai- 43,7 proc.) geriau vertino maisto saugumą negu lietuviai studentai (moterys- 12,6 proc., vyrai- 17,5 proc.). Išvados. 1) Nemažos dalies studentų gyvensena neracionali. Tik nedidelė dalis studentų reguliarai sportuoja, o nemaža dalis bent kartą per savaitę vartoja alkoholinius gėrimus (apie 2/3 lietuvių vaikinų ir 1/3 merginų bei 1/3 užsienio abiejų lyčių studentų). Nustatytas didesnis viršsvorio paplitimas tarp vaikinų negu tarp merginų (p<0,05) – KMI >25 nustatytas 25,0 proc. lietuvių vaikinų ir 32,7 proc. užsieniečių vaikinų bei 7,4 lietuvių merginų ir 7,0 užsieniečių merginų. 2) Pagal respondentų nurodytą vartojimo dažnį, galima daryti išvadą, kad užsieniečiai studentai dažniau vartojo vaisius ir daržoves, dažniau rinkosi liesą pieną, dažniau vartoja žuvį bent keletą kartų savaitėje nei lietuviai studentai (p<0,05). Lietuviai studentai daugiau vartoja saldumynus bent kartą per savaitę negu užsienio studentai (p<0,05), tačiau užsienio studentai dažniau vartoja užkandžius, greitą maistą bei gėrė saldžius limonadus nei lietuviai studentai (p< 0,05). 3) Atvykę iš savo šalies į Lietuvą studentai pradėjo mažiau racionaliai maitintis- prieš atvykdami studijuoti jie dažniau vartojo šviežius bei kitokius vaisius, daržoves (p<0,05), o Lietuvoje dažniau pradėjo vartoti greitą maistą, užkandžius, pusgaminius. 4) Studentai užsieniečiai prasčiau negu Lietuvos studentai žinojo sveikos mitybos principus bei mokėjo juos taikyti. 5) Dauguma respondentų teigė, kad medicinos universiteto studentai nesimaitina sveikai, nurodė, kad universitete nėra sudarytų sąlygų sveikai maitintis. Užsieniečiai studentai geriau negu lietuviai vertino maisto saugumą Lietuvoje (p< 0,05).
Aim of the study. To comapre and evaluate eating habits, knowledges and attitudes of healthy nutrition among Lithuanian and foreign students in Kaunas University of Medicine (KMU). Objectives. 1) To compare eating habits among Lithuanian and foreign students in KMU. 2) To assess Lithuanian and foreign student‘s knowledges of nutrition in KMU. 3) To analyze Lithuanian and foreign student‘s attitudes of healthy nutrition in KMU. Methods. Object of the research- Lithuanian and foreign students in Kaunas University of Medicine. Research methods- an anonymous survey using a specially designed questionnaire (57 questions) was carried out on 175 Lithuanian and 167 foreign students at KMU. The questions were taken from international researches (Finbalt Health Monitor, HBSC 2001/02, and etc). Methods of the statistical analysis- statistical significance of data was measured by the criteria 2, number of the freedom degree (df) and the statistical significance. When the features were analyzed referring to other indexes, differences were found as statistically significant when the significance level p< 0,05. Results. It was established that minority of students are doing exercises (daily or almoust daily) regularly (Lithuanians- 23,1%, foreign students- 30,6%). 60% of Lithuanian students males are taking any alcohol drink at least once a week, while foreign students only 32,7%, among the females were received similar results, about a third of women consume alcohol at least once a week. Overweight (BMI>25) were found among males more than females (Lithuanian males- 25%, foreign males- 32%). 84,4% of Lithuanian and 50,9% of foreign females, 60% of Lithuanian and 54,4% of foreign males are eating breakfast daily. Foreign students (males- 32,8%, females- 67,7%) consume more fresh vegetables daily than Lithuanian students (males- 17,5%, females- 33,3%). Lithuanian students males (meat- 60%, meat products- 47,5 %) consume meat and meat products daily more then foreign students males (meat- 41,9%, meat products- 23,6%). Meat are less popular among females, Lithuanian students females (28,1%) consume meat products more then foreign students females (15,8%). Minority of Lithuanian students (males and females- 20%) consume a fish at least twice a week, slightly more foreign students (males- 52,7% and females- 42,1%) consume fish as recommended. Lithuanian students (males- 82,5%, females- 77,8%) consume variety of sweet at least once a week more than foreign students (males- 62,7%, females- 56,2%). But comparing snacks, fast food and sugary drinks consumption foreign students are unsurpassing (p<0,05). Most students are using oil for food preparation, 1/3 of Lithuanian students (males- 22,5%, females- 34,8%) and 1/2 foreign students (males- 43,6%, females- 59,6%) are not using any fats on the bread. Foreign students more often choose skimmed milk then Lithuanian students (p<0,05). Lithuanian students (males- 45%, females- 59%) know the „Food pyramid“ and know how to use healthy nutrition principles better than foreign students (males- 20%, females- 16%). Most of the students (lithuanian females- 48,8%, Lithuanian males- 55%, foreign females- 43,8% and foreign males- 60%) do not agree with the statment that students from KMU is eating rationally and healthy. Foreign students (males- 43,7%, females- 33,3%) assessed food safety in Lithuania better than lithuanian students (males- 17,5%, females- 12,6%). Conclusions. 1) Significant proportion of students practice an irrational life-style. Only a small percentage of students doing exercises regularly, a significant number of students consume any alcohol drink at least once a week (about 2/3 Lithuanian students males and 1/3 Lithuanian females, 1/3 foreign males and females). A higher prevalence of overweight (BMI>25) was stated among males (Lithuanian- 25%, foreign- 32,7%) then females (Lithuanian- 7,4%, foreign- 7,0%) (p<0,05). 2) According respondent‘s food consumption, it can be concluded that foreign students more often eat fruits and vegetables daily, more often choosing skimmed milk and consume fish at least twice a week then Lithuanian students (p<0,05). Lithuanian students consume more variety of sweets at least once a week more than foreign students (p<0,05), but foreign students more often consume snacks, fast food and sugary drinks than Lithuanian students (p<0,05). 3) Foreign students, who came from their countries of origin, as a rule starting less rationall eating habits (less fresh and other fruits, vegetables; more frequently snacks, fast food and ready-to eat food) during their studies in Lithuania. 4) Knowledge of healthy nutrition principles was poorer among the foreign studentsin comparison with Lithuanian respondents. 5) The majority of respondents believe that medical students are eating irrational. Also they responded that university does not provide good conditions at the university for students to eat regularly and to have possibility to select healthy food. Opinion of foreign students about food safety was more positive that among Lithuanian respondents (p<0,05).