Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/251731
The Health Benefits and Drawbacks of Vegetarian and Vegan Diets for Children from a Medical Standpoint
Type of publication
text::thesis::master thesis
Title
The Health Benefits and Drawbacks of Vegetarian and Vegan Diets for Children from a Medical Standpoint
Other Title
Vegetariškos ir veganiškos vaikų dietų nauda ir trūkumai sveikatai medicininiu požiūriu
Author
Patchornik, Taly |
Advisor
Other(s)
Recenzentas / Reviewer |
Extent
25 p.
Thesis Defence Date
2025-06-05
Abstract (lt)
Tikslas: Disertacijoje būtų vertinama, ar vegetariška ir veganiška vaikų mityba turi įtakos šiems terapiniams aspektams: augimui ir vystymuisi, vitaminų prieinamumui, kaulų sveikatai ir struktūrinei deformacijai.
Uždaviniai:
- Augimas ir vystymasis. Mityba gali turėti įtakos: (a) kūno svoriui; (b) kūno ūgiui ir (c) kitiems antropometriniams rodikliams (t. y. neinvaziniams kiekybiniams duomenims). Šie parametrai būtų lyginami su paskelbta pasauline statistika, apimančia populiacijas, kurios neriboja savo mitybos įpročių.
- Vitaminų prieinamumas. Ribota vegetarams ir veganams prieinamo maisto įvairovė kelia klausimą, ar organizmas kasdien gauna pakankamai būtinų vitaminų. Akivaizdu, kad mažai vitaminų suvartojimo su maistu rizika yra tikėtinas scenarijus. Todėl įvertinsime, ar dviejų svarbių vitaminų (vitamino D ir vitamino B12) kiekis organizme atitinka dažniausiai stebimas vertes ne vegetarų ar ne veganų bendruomenėse.
- Kaulų sveikatai ir struktūrinei deformacijai. Skirtingai nei vegetarai, veganai visiškai vengia pieno produktų vartojimo. Kadangi pastarieji yra gausus kalcio (Ca2+) šaltinis, būtina ištirti, ar veganai (bet ne vegetarai) turėtų būti skatinami vartoti šio metalo turinčius papildus, siekiant išsaugoti kaulų vientisumą ir išvengti kitų medicininių komplikacijų, tokių kaip: struktūriniai kaulų iškraipymai.
Abstract (en)
Aim: The thesis would assess whether vegetarian as well as vegan diets in children have any impact on the following therapeutic concerns: Growth and development, vitamin availability, bone health and structural deformation. Objectives:
- Growth and development. Nutrition may affect: (a) body weight; (b) body height and (c) other anthropometric measures (i.e., noninvasive quantitative data). These parameters would be compared to published global statistics, representing populations that do not restrict their nutritional habits.
- Vitamin availability. The limited variety of foods available for vegetarians and vegans raises the question of whether sufficient essential vitamins are provided to the body on a daily basis. Clearly, the risk of low dietary vitamin intake is a plausible scenario. We, therefore shall evaluate whether the body levels of two prominent vitamins (Vitamin D and Vitamin B12), represent the commonly observed values in non-vegetarian or non-vegan communities.
- Bone health and structural deformation. Unlike vegetarians, vegans, totally avoid consumption of dairy products. Since the latter represent a rich source for calcium (Ca2+), it is essential to explore whether vegans (but not vegetarians) should be encouraged to consume supplements containing this metal to preserve bone integrity and circumvent other medicinal complications such as: Structural bone distortions.
Language
Anglų / English (en)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access